De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Omstreden 'homo-proces'
in Egypte begonnen

   
 

CAIRO - Huilend en klagend hebben 52 Egyptische mannen, die op een zogenaamde 'homo-bijeenkomst' zijn gearresteerd, gisteren voor een rechtbank in Cairo gezegd onschuldig te zijn.

Het proces, waarbij de aanklagers eerst spraken van homo-activiteiten, maar de aanklacht later veranderden in het bijwonen van een bijeenkomst met een nep-geestelijke, is zeer omstreden in het religieuze en conservatieve Egypte.

Ook waren er andere aanklachten tegen verdachten zoals "het vormen van een groep die de islam exploiteert om extremistische ideeën te propageren", en het uitoefenen van 'sexuele immorele handelingen', een verwijzing naar homosexualiteit.

De kranten hebben in grote koppen en met foto's van de verdachten over de zaak bericht. De geboeide mannen schreeuwden en vloekten toen de aanklachten werden voorgelezen. Vijftig mannen worden ervan verdacht homoseksuele relaties te hebben onderhouden, en twee mannen hebben de religieuze wetten van het land overtreden.

Aanklager Ashraf Hilal zei dat Sherif Farahat en Mahmoud Ahmed Allam minachting hebben getoond voor de godsdienst, de koran verkeerd hebben geïnterpreteerd en de islam hebben misbruikt om afwijkende ideeën uit te dragen. Voorts zouden zij zich immoreel hebben gedragen.

Minachting voor het geloof kan bestraft worden met vijf jaar cel en homoseksualiteit kan drie jaar opleveren. Mensenrechtengroepen zeggen dat de verdachten alleen zijn aangeklaagd omdat zij ervan worden verdacht homoseksueel te zijn.

In de Egyptische wet wordt niet expliciet over homoseksualiteit gesproken, maar de officieren van justitie hebben hun aanklacht gegoten in diverse wetten over obsceen gedrag.

Toen de mannen werden gearresteerd op een restaurantboot op de Nijl zei de politie dat de mannen een homo-feest hielden, maar de aanklagers kwamen daar later op terug en stelden dat de mannen een ontmoeting hadden met een lekenpriester.

Veel verdachten zeiden helemaal niet aan boord van het schip te zijn geweest en de moeder van een verdachte zei dat haar zoon op straat was gearresteerd en twintig dagen in het geheim was vastgehouden. Een andere verdachte zei mishandeld te zijn tijdens het voorarrest en vertelde gedwongen te zijn een medische test te ondergaan om te bepalen of hij homoseksuele seks had.

Advocaat Abdel Sattar el-Sani zei dat zijn cliënt, professor Mohammed Mahmoud Mourad, geen homo is en opgepakt werd terwijl hij in zijn wagen reed. De maatschappij is tegen homoseksualiteit. Als mijn cliënt homo was, dan had ik hem niet verdedigd , zei el-Sani.

Farid el-Dib, advocaat van Farahat, zei dat de politie zijn cliënt verdacht vond omdat hij tekeningen en foto's van kerken bij zich had. Hij noemde zijn cliënt psychologisch in de war en zei dat zijn hobby fotografie was. (AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.