De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Macedoniërs wijzen
vredesvoorstel af

   
 

SKOPJE - Macedonische leiders hebben een vredesvoorstel van de EU en de VS gisteren keihard afgewezen. In het plan zouden de etnische Albanezen meer rechten krijgen. Minister-president Georgievski van Macedonië sprak echter van "een brutale interventie bij interne aangelegenheden".

Georgievski omschreef het voorstel als "onacceptabel voor alle leiders en partijen die de Macedonische meerderheid vertegenwoordigen".

De minister-president zei bevreesd te zijn dat het plan de republiek "uit elkaar zou scheuren". Zonder verder in details te treden beschuldigde hij het Westen er van de Albanese terroristen te steunen in hun strijd tegen de Macedoniërs.

Het plan van VS-onderhandelaar Pardew en EU-afgevaardigde Léotard, voorziet in de officiële erkenning van het Albanees als tweede taal in Macedonië. Verder zou de Albanese minderheid meer geld krijgen voor eigen onderwijs en kunnen overwegend Albanese gemeenschappen op een grotere vorm van zelfbestuur rekenen. Daarnaast krijgen de Albanezen een vaste en evenredige vertegenwoordiging bij de politie, krijgsmacht en in de rechtsorganen.

"Het is beter nog 100 dagen te praten dan een bloedige oorlog van één dag", zei de voorzitter van de Macedonische Sociaal-Democraten, Branko Crvenkovski gisteren.

Alhoewel geen een partij heeft gezegd weer te willen gaan vechten, wankelt het staakt-het-vuren, sinds 14 dagen van kracht, nu de Macedonische leiders het vredesplan hebben afgewezen, zo vrezen Westerse diplomaten.

Dinsdag wees de VMRO-partij van president Trajkovski het vredesvoorstel al af. In een poging de onderhandelingen nieuw leven in te blazen reizen NAVO-secretaris-generaal Robertson en Europees 'superminister' voor het buitenlands beleid, Javier Solana, vandaag naar Skopje. (AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.