De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Geweld aan vooravond
top G8

   
 

AMSTERDAM - Italië is de afgelopen dagen opgeschrikt door verschillende aanslagen met bombrieven. De bombrieven houden mogelijk verband met de top van de G8, de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland, die vrijdag in Genua begint. De autoriteiten verwachten ongeveer 100.000 demonstranten tijdens de economische top.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (511x476, 49kb)
Een inwoner van de Italiaanse stad Genua vraagt door een luik informatie aan een agent over de afzettingen in de stad. Genua is deels in een fort veranderd met hoge afscheidingen die onbevoegden uit de omgeving waar de top wordt gehouden moeten weren. (Foto: ANP)
In het gebouw van het Italiaanse televisiestation Rete 4 in Milaan is gisteren een bombrief ontploft. Door de explosie raakte een medewerkster van het secretariaat, die het pakje opende, licht gewond. Rete 4 is een van de drie nationale commerciële televisiestations waarvan de Italiaanse premier Silvio Berlusconi eigenaar is. In het hoofdkantoor van modegigant Benetton in Ponzano, in het noorden van Italië, werd een explosief pakketje onderschept. Het pakje ontvlamde toen een van de medewerkers in de postkamer het opende, maar richtte geen schade aan. Ook in het centrum van Bologna werd gisteren een explosief in de vorm van een brief onschadelijk gemaakt. Verder werden in Milaan nog twee verdachte pakjes gevonden, maar in beide gevallen ging het om vals alarm. Afgelopen maandag ontplofte in een politiebureau in Genua ook een bombrief.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd een uitzendbureau in Milaan in brand gestoken. Daarbij raakte niemand gewond. Het Revolutionair Front, een uiterst linkse groep actievoerders, heeft de verantwoordelijkheid voor de brand opgeëist. Uitzendwerk is een van de gespreksonderwerpen op de topconferentie.

Genua is deels in een fort veranderd met hoge afscheidingen die onbevoegden uit de omgeving waar de top wordt gehouden moeten weren. Vanaf woensdagavond kunnen alleen nog mensen met speciale pasjes het centrum in of uit. Het vliegveld en het station worden gesloten. Luchtdoelraketten moeten dreigingen uit de lucht afweren en de Amerikaanse president Bush heeft in de haven een vliegdekschip om op terug te vallen. De Franse spoorwegen hebben gisteren de charter van een trein door de Britse groep Globalise Resistance geannuleerd. De organisatie wilde daarmee 450 betogers tegen globalisering van de wereldeconomie naar de G8-top in Genua brengen. Volgens een woordvoerder van de groep was er een trein gehuurd om de betogers van Calais naar de Italiaanse grens te brengen. Vandaar zouden zij met bussen naar Genua gaan. "Maar vanochtend hebben we een nogal vage fax van de spoorwegen ontvangen, waarin zij de charter annuleren."

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven belangrijkste geïndustraliseerde landen en Rusland zijn gisteren bijeengekomen bij Rome. Ze bereiden in Villa Madama de economische topconferentie voor die morgen in Genua begint. De ministers blijven uit veiligheidsoverwegingen vergaderen bij Rome en gaan niet zoals eerder gepland naar het pittoreske badplaatsje Portofino, 30 kilometer ten zuidoosten van Genua.

(RTR/DPA/AFP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.