De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Top maakt Genua
tot spookstad

door Maarten van Aalderen

   
 

GENUA - Genua zit op slot. De straten van de Noord-Italiaanse havenstad, waar morgen de G-8-top van start gaat, zijn vrijwel leeg. Met de komst van naar schatting ruim 100.000 betogers zit de angst voor rellen er goed in.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Genua zit op slot. De straten van de Noord-Italiaanse havenstad, waar morgen de G-8-top van start gaat, zijn vrijwel leeg. (Foto: REUTERS)
De inwoners van Genua zijn massaal vertrokken. De winkels en de kantoren zijn op een paar uitzonderingen na gesloten. Er kan deze week niet meer getrouwd en niemand meer begraven worden. De bijeenkomst van de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland heeft het dagelijks leven nagenoeg lamgelegd.

De stad is opgedeeld in een rode en gele zone. De historische stadskern is met betonblokken, prikkeldraad en hekken tot verboden gebied verklaard. Alleen de circa 40.000 inwoners en mensen met een toegangspasje mogen het gebied van vier vierkante kilometer betreden. Daaromheen is een gele bufferzone afgezet. De G-8-top wordt gehouden in het Palazzo Ducale, in het hart van de rode zone.

'Witte Overalls'

Een groep Italiaanse demonstranten heeft te kennen gegeven deze zone morgen te gaan bestormen. "Ze zullen proberen ons te stoppen, maar wij blijven doorgaan", verklaarde Luca Casarini, leider van de radicale 'Witte Overalls', dinsdag. "We zullen net als brandweermannen door rood licht rijden en de verkeersregels overtreden omdat we een doel hebben: het vuur blussen."

Betogers uit alle hoeken van Europa, waaronder Nederland, zullen in Genua neerstrijken om hun stem te verheffen tegen de mondialisering. Met de rellen van Göteborg nog in het achterhoofd zit de angst er goed in. Continu worden er door de Italiaanse politie invallen gedaan in kraakpanden en sociale centra, waar extreem-linkse jongeren zich verzamelen. Verdachte objecten worden opgeblazen, zoals een auto die te lang geparkeerd stond bij een politiebureau.

Op het bureau in het centrum van Genua laat een politiewoordvoerder een wapenarsenaal zien. Tientallen messen, enkele revolvers en knuppels liggen op de tafel voor hem uitgestald. "Deze hebben we vanmorgen in het huis van een man die in de rode zone woont in beslag genomen. De man was al een bekende van justitie", vertelt de woordvoerder.

Italië werd afgelopen week ook opgeschrikt door een serie bombrieven die mogelijk verband houden met de G-8-top. In het gebouw van het tv-station Rete 4 in Milaan ontplofte gisteren een bombrief, waarbij een lichtgewonde viel. In Ponzano, bij modegigant Benetton, en in Bologna werden ook explosieve pakjes aangetroffen. Afgelopen maandag ontplofte al een bombrief in een politiebureau in Genua.

Om de veiligheid te garanderen heeft de stad geen halve maatregelen genomen. De meeste delegaties overnachten op een cruiseschip in de haven, want naast de vrees voor rellen, wordt ook de kans op een aanslag op een van de regeringsleiders niet uitgesloten.

De eerste groepen demonstranten tegen de G-8-topontmoeting zijn ondertussen aangekomen. Vaak met moeite. De grensbewaking is verscherpt. Het verdrag van Schengen is voorlopig opgeschort. Zo'n 700 demonstranten zijn al bij de Italiaanse grens teruggestuurd. De vier Duitse punkmeisjes bijvoorbeeld die niet ver van Genua met een Poolse gelijkgestemde waren aangetroffen in een bus vol honkbalknuppels, metalen stangen, kettingen en een bijl.

Als voorzorgsmaatregel zijn de twee treinstations van Genua gisteren gesloten en zal vandaag het vliegveld op slot gaan. Voor de 'Airforce-One' van president Bush wordt een uitzondering gemaakt.

Ook het buitenland helpt een handje. De Franse spoorwegen hebben een door een Britse actiegroep gecharterde trein geannuleerd. In Duitsland heeft de Beierse politie de verkeerscontroles op de wegen naar Italië opgevoerd.

In een schooltje in Genua waar een grote groep demonstranten zich heeft verzameld, gaat het er echter vredelievend aan toe. De demonstranten, ringen in hun neus, alternatieve shirtjes, bereiden zich voor op de dag van morgen. Grote spandoeken worden gemaakt terwijl de verdedigingshelmen over de vloer verspreid liggen. Een groot deel van de betogers heeft geen kwade bedoelingen. Maar de stad wacht af.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.