De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Islamitische school
Den Haag sjoemelde
voor enkele tonnen

Van onze Haagse redactie

   
 

DEN HAAG - De islamitische basisschool Yunus Emre in Den Haag is in opspraak geraakt omdat de school de afgelopen jaren voor enige tonnen met de uitgaven heeft gesjoemeld. Volgens de accountantsdienst van het ministerie van Onderwijs heeft de school zeker ruim ƒ420.000 onrechtmatig besteed.

Dit geld ging op aan onder meer vorstelijke onkostenvergoedingen voor bestuursleden, aan een 'gouden handdruk' voor een ten onrechte ontslagen personeelslid en aan een huwelijkscadeau voor de zoon van de voorzitter.

Uit het rapport van de rekenmeesters van het ministerie blijkt dat de Yunus Emreschool in 1998, 1999 en 2000 in ieder geval voor ƒ421.257 onrechtmatig heeft uitgegeven. Bovendien bestaat onzekerheid over nog eens ƒ85.000 over de rechtmatigheid ervan, terwijl voor ƒ182.000 aan de juistheid van de bestedingen wordt betwijfeld.

Vooral de onkostenvergoeding van ƒ9000 per jaar voor bestuursleden was de accountantsdienst een doorn in het oog. Verder werd bijna ƒ50.000 opgevoerd voor een voorlichter en een administratief medewerker, van wie niet duidelijk is of zij echt op de school hebben gewerkt. Het personeelslid dat ten onrechte werd ontslagen kreeg ƒ36.500 mee.

Ook bij het aantal leerlingen dat de school opgaf, worden vraagtekens gezet.

Directeur Willemstein van de Algemene Vereniging van Schoolleiders keurt de financiële handelwijze van de Haagse school af. "Zulke hoge onkostenvergoedingen heb ik in het primair onderwijs zelden gehoord", zegt hij. "Bestuursleden zijn vrijwilligers. De belastingdienst hanteert ƒ1400 als norm voor hun jaarlijkse onkostenvergoeding." Hij vindt dat het ministerie van Onderwijs moet ingrijpen.

Interim-directeur T. van den Hout van de Yunus Emre, waarvan de adjunct-directeur inmiddels op non-actief is gesteld, onderstreept dat het onrechtmatigheden en geen fraude betreft. "Niemand heeft geld in eigen zak gestoken", beklemtoont hij. Hij is met het ministerie van Onderwijs in gesprek over de terugbetaling van enige tonnen. Directie en bestuur gaan op zoek naar de bonnetjes.

Het aantal leerlingen van de Yunus Emreschool daalde de afgelopen jaren van 500 naar 270. Volgens Van den Hout zit er nu weer een stijgende lijn in.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.