De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Tekort aan woningen
voor senioren wordt
in 2 jaar weggewerkt

door Annemiek Paping

   
 

AMSTERDAM - In twee jaar tijd worden, verspreid over ons land, 132.000 senioren-woningen gerealiseerd. De huizen zijn voorzien van liften; beugels in toilet en douche; verbrede deurkozijnen en veilig hand- en sluitwerk. Eventuele drempels zijn verwijderd.

Bovendien wordt in de directe omgeving van de woning zorg aangeboden. Er zullen 12.000 nieuwe woningen worden gebouwd en 120.000 bestaande huizen aangepast. Hiermee wordt het bestaande tekort volledig weggewerkt.

Initiatief

Aedes, de koepel voor woningcorporaties, heeft het initiatief genomen voor het 'Project!mpuls' in nauwe samenwerking met de brancheorganisaties voor verzorgings- en verpleeghuizen Arcares, de landelijke vereniging Thuiszorg LVT en het VOG.

Aanleiding vormen de omvangrijke wachtlijsten in de ouderenzorg. "Uitgangspunt zal zijn dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen", licht Peter Boerenfijn van Aedes het project toe.

"Daarvoor is het nodig dat 24-uurs zorg beschikbaar is. Er zullen voldoende welzijnsvoorzieningen in de buurt aanwezig moeten zijn zoals ouderenadvisering, dagbesteding, ontmoetingsruimten".

De financiering van het project vormt een belangrijk knelpunt. "Er zijn hoge kosten verbonden aan aangepast bouwen. En het is nog niet duidelijk wie daarvoor opdraait," vervolgt Boerenfijn.

Zelfstandig

Volgens Aedes willen ouderen graag tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen. "Het is bovendien maatschappelijk goedkoper dan opname in een verzorgingshuis".

Onderzoek wijst uit dat Nederland een schrijnend tekort heeft aan voor ouderen geschikte woonruimte. Slechts vijf procent van het totale bestand is aangepast aan de behoefte van 55-plussers en ligt in de buurt van voorzieningen.

Onlangs luidde Nederlandse Ouderenbond (ANBO) de noodklok over het groeiend tekort aan senioren-woningen. De ANBO waarschuwde dat het aantal ouderen in ons land tot 2020 met 67 procent zal toenemen.

Vooral in Brabant, Flevoland en de Achterhoek slaat de vergrijzing hard toe. En ook in de groeikernen zoals Almere, Nieuwegein en Zoetermeer zal het aantal ouderen nog fors toenemen. De komende jaren zullen dan ook forse investeringen nodig blijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.