De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Iedereen hield van
peuterjuf Bianca (25)

door Hens Schonewille

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (164x110, 4kb)
(Foto: Anko Stoffels)
HOOFDDORP - Peuterjuf Bianca K. (25) uit Hoofddorp, die door justitie wordt verdacht van niet minder dan twaalf pogingen tot moord op in totaal zes aan haar toevertrouwde zuigelingen, was alom geliefd.

De verdachte, die ontkent, lijdt mogelijk aan het syndroom van Münchhausen by Proxy. Bij deze aandoening proberen vrouwen, overigens meestal moeders, de aandacht op zich te vestigen door kinderen te mishandelen.

In de afgelopen jaren werkte Bianca bij meerdere kinderdagverblijven en ze was daar beslist graag gezien. Haar buren noemen haar een leuke spontane meid, haar voormalige werkgevers omschrijven de Hoofddorpse ook nu nog als lief voor ouders en kinderen en een geweldige collega. Bovendien was ze gediplomeerd als groepsleidster en ze had zelfs de speciale cursus 'Signalering kindermishandeling' gevolgd.

Bij twee kinderdagverblijven, Les Petits in Nieuw-Vennep en Duimelot in Schiphol-Rijk, gebeurden echter onverklaarbare dingen. Bij deze instellingen hield Bianca zich voornamelijk bezig met de baby's van werkende ouders.

Verstikking

Ten slotte trok de leiding van Duimelot aan de bel. Dat gebeurde nadat drie zuigelingen in totaal viermaal verstikkingsverschijnselen hadden vertoond. En de aandoeningen logen er niet om. De betrokken baby's waren wit en slap, een van hen gaf over en de kleintjes konden in eerste instantie slechts met moeite bij kennis worden gehouden.

Directrice Petra van der Schilden (41) van Duimelot heeft al zestien jaar ervaring, maar zoiets had ze nog nooit meegemaakt. De zuigelingen werden steevast naar het ziekenhuis gebracht, maar ook daar konden artsen geen oorzaak vinden. Van blijvend letsel lijkt geen sprake.

Petra van der Schilden brak haar hoofd over de zaak, totdat het haar begon te dagen dat Bianca bij ieder incident in de buurt was geweest. In drie gevallen had ze zelfs persoonlijk alarm geslagen. Destijds had dat haar roem als kundig medewerkster slechts vergroot, maar viermaal was de directrice iets te veel van het goede.

"Eerst waren we heel trots op haar", aldus Petra van der Schilden. "Ik weet nog dat ik dankbaar mijn arm om haar heen sloeg omdat ze tijdig alarm had geslagen. Ze kreeg dan een week vrij om bij te komen van de schrik. Maar opeens was het vertrouwen weg. Hoe ze het deed weet ik niet, want er is geen poging gedaan de baby's te wurgen, maar dit was wat al te toevallig."

Bianca, die een tijdelijk contract had, werd in januari van dit jaar op staande voet ontslagen. "Tijdens het laatste gesprek ontkende ze alles en moest ze huilen. Ons vermoeden was echter te sterk en we kwamen niet op onze beslissing terug. Mogelijk beseft ze zelf niet wat ze heeft gedaan", aldus de directrice.

Samen met mede-eigenaar Walter Verhoog (41) van kinderdagverblijf Duimelot besloot zij de voorvallen aan de politie te melden. Dat leidde tot een strafrechtelijk onderzoek en begin april tot de arrestatie van de peuterjuf.

"We weten dat ze in de tijd tussen haar ontslag en haar aanhouding heeft geprobeerd nieuw werk te vinden. Ze wilde opnieuw bij baby-afdelingen van kinderopvangcentra aan de slag. We hebben echter collega's gewaarschuwd en voorzover ons bekend heeft ze geen andere werkplek meer gevonden", aldus Verhoog.

De politie nam alle kinderdagverblijven waar Bianca in de loop der jaren had gewerkt onder de loep en ontdekte dat bij Les Petits in Nieuw-Vennep soortgelijke incidenten hadden plaatsgevonden. Daar bleken in aanwezigheid van de Hoofddorpse drie baby's in totaal zelfs acht maal totaal onverklaarbaar met ademnood te hebben geworsteld.

Volgens de woordvoerster van de instelling heeft dit bij Les Petits nooit tot achterdocht geleid. "Het gebeurde met zulke grote tussenpozen dat we geen moment hebben vermoed dat er misschien opzet in het spel was. We hielden van Bianca. We begrepen pas waarvan ze wordt verdacht toen de politie op de stoep stond. Iedereen is hier diep geschokt."

De verdachte moest maandag voor de rechter verschijnen. De zaak werd in afwachting van psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum uitgesteld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.