De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Mexico slachtoffer
overvol programma

door Jaap de Groot

   
 

MEXICO STAD - Ooit werd er om gegniffeld, inmiddels is het realiteit: het voetbalseizoen duurt 12 maanden per jaar. In Spanje moet de bekerfinale nog worden gespeeld, maar intussen heeft de Europese voetbalunie (UEFA) alweer het startschot gegeven voor de Intertoto Cup 2001/2002. Zoals Rafaël van der Vaart en Theo Janssen (WK onder 20 jaar), John O'Brien en Earnest Stewart (WK-kwalificatie met de VS), Brett Emerton (WK-kwalificatie met Australië) en nog diverse andere spelers uit de KPN Eredivisie na de competitie door zijn blijven trainen en spelen. Net als al die Argentijnen en Brazilianen die deze week vanuit de Italiaanse Serie A weer het trainingskamp in doken om met het nationale elftal mee te spelen in de Copa America of het WK-kwalificatietoernooi.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 14kb)
De Mexicaan Julio Pinhero glipt hier langs Nicolas Burdizzo van Boca Juniors. (Foto: AFP)
Het moest daarom een keer fout gaan en dat was gisteren dus het geval. De eerste finalewedstrijd om de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League, tussen het Mexicaanse Cruz Azul en de Argentijnse kampioen Boca Juniors viel namelijk samen met het WK-kwalificatieduel Honduras-Mexico. Beide wedstrijden stonden woensdagavond op het programma en dus had de Mexicaanse bondscoach Enrique Meza volgens de FIFA-reglementen alle recht om de internationals van Cruz Azul op te roepen voor een wedstrijd die het nationale elftal niet mocht verliezen om zo goed als uitgeschakeld te worden voor het WK 2002.

Enrique Meza zwichtte echter voor een dreigende burgeroorlog, nu voor het eerst in de historie een Mexicaans team de finale van het op één na meest prestigieuze clubtoernooi ter wereld heeft gehaald. Aldus kon Cruz Azul voor 115.000 toeschouwers in het volgepakte Azteca-Stadion beschikken over Juan Francisco Palencia, aanvoerder Sergio Almaguer en doelman Oscar Perez. Nadat Cruz Azul eerder het gerenommeerde River Plate (3-0 en 0-0) en Rosario Central (2-0 en 3-3) had uitgeschakeld, kon zo toch plankgas worden gegeven tegen titelverdediger en wereldkampioen Boca Juniors.

Maar net als het nationale elftal, zou vanwege het waanzinnige wedstrijdprogramma ook Cruz Azul tussen het wal en het schip belanden. Want uitgerekend de topspelers konden vanwege de verplichtingen met het nationale elftal (3 interlands in juni) en de club (naast gewone competitiewedstrijden moesten de kwart-, halve- en finales van de Copa Libertadores binnen 6 weken worden afgewerkt) niets extra meer brengen. Want hoe Cruz Azul ook domineerde, de Mexicanen slaagden er niet in om de Argentijns doelman Oscar Cordoba te passeren.

Dus werd één counter de ploeg uiteindelijk fataal. Elf minuten voor tijd ontsnapte Boca Juniors even aan de aandacht van de Mexicaanse defensie en was het Delgado die voor een enorme domper in het Azteca-Stadion zorgde: 0-1. En zit Cruz Azul nu opgezadeld met de bijkans onmogelijke opdracht om volgende week in Buenos Aires titelverdediger Boca Juniors in eigen huis te verslaan.

Cruz Azul (Mex) - Boca Juniors (Arg) 0-1.79. Delgado 0-1. Toeschouwers: 115.000.

Inmiddels heeft de FIFA wel laten weten, dat met ingang van het volgende seizoen de internationale kalender wordt aangepast volgens het voorstel van het FIFA-spelerscomité, waarin Michel Platini, Pele, Johan Cruyff, Franz Beckenbauer, Sir Bobby Charlton en andere ex-toppers zitting hebben. Daarin wordt voor de maand juli uitgegaan van een internationale voetbalstop van tenminste vier weken.

Een maatregel die te laat komt voor Enrique Meza. Het nationale elftal van Mexico was zonder de spelers van Cruz Azul in en tegen Honduras kansloos en is na het 3-1 verlies nagenoeg uitgeschakeld voor het WK 2002. Enrique Meza trok daaruit zijn conclusies en diende zijn ontslag in. Mexico bezet na twee nederlagen op rij de vijfde plaats in de CONCACAF-groep, waarvan de eerste drie landen zich plaatsen voor de eindronde in Japan en Zuid-Korea.

Kwalificatie dat de Verenigde Staten na een 2-0 triomf op Trinidad & Tobago nauwelijks meer kan ontgaan. Team USA kwam al na twee minuten aan de leiding via Razov. NAC-aanvaller Earnest Stewart verdubbelde na twintig minuten de voorsprong met een knap schot vanaf de rand van het strafschopgebied.

Honduras - Mexico 3-1 (1-0).32. Pavon 1-0, 55. Pavon 2-0, 64. Pavon 3-0, 86. Ruiz 3-1. Toeschouwers: 50.000.

Verenigde Staten - Trinidad en Tobago 2-0 (2-0).2. Razov 1-0, 20. Stewart 2-0. Toeschouwers: 31.211.

Costa Rica - Jamaica 2-1.4. Marin 1-0, 10. Lowe 1-1, 39. Wanchope 2-1. Toeschouwers: 18.000.

Stand: 1. Verenigde Staten 5-13, 2. Costa Rica 5-10, 3. Honduras 5-8, 4. Jamaica 5-5, 5. Mexico 5-4, 6. Trinidad en Tobago 5-1. Eerste drie landen plaatsen zich voor WK 2002.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.