De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Heijmans onderschat risico'

door ASTRID BALSINK

   
 

AMSTERDAM - De poging van Heijmans om de bouwactiviteiten van HBG over te nemen, is niet zonder risico. Hoewel bestuursvoorzitter Joop Janssen patent had op het zogenoemde 'kralen rijgen' als het gaat om overnames, kon hij de verleiding om zijn Europese droom waar te maken niet weerstaan. "Het succes zal afhangen van het lef van de nieuwe Raad van Bestuur", zegt analist Dirk Verbiesen. "Hoe hard durven zij in te grijpen in Duitsland?"

Vriend en vijand waren verrast door de 'move' van de brabanders. Eerder dit jaar kondigde Janssen immers nog aan dat "er dit jaar geen grote overnames te verwachten waren". Heijmans had net IBC overgenomen en wilde zich richten op de integratie daarvan. Maar wie had het scenario kunnen schrijven voor de heuse baggersoap die zich momenteel rond HBG afspeelt?

Volgens Janssen is het geen wild avontuur maar iets "waar we aan toe zijn". HBG is misschien minder winstgevend, maar in het buitenland hebben ze een streepje voor, aldus de bestuursvoorzitter. En dat is precies waar hij heen wil met zijn goed renderende bouwbedrijf. Slechts 10% van zijn omzet komt uit het buitenland, waarvan het grootste deel uit België. HBG haalt daarentegen 72% omzet over de grens. Een perfecte 'fit' dus voor Janssen.

De uitdaging wordt de Duitse bouwmarkt. HBG worstelt al jaren met Wayss & Freytag. Een blok aan het been van het ambitieuze, nieuwe bestuur van HBG dat popelt om zich te bewijzen. Door een voorziening van EUR154 miljoen te treffen draaide het bedrijf vorig jaar zelfs in de rode cijfers. "Maar daarmee is het leed nog niet geleden", zegt Verbiesen van Van Lanschot Bankiers. "Er zal heel hard ingegrepen moeten worden, dat is van vitaal belang voor het welslagen van een mogelijk nieuwe organisatie.

"Dat de markt het laat afweten, kan je HBG niet verwijten. Wel dat ze hun boekenonderzoek lichtvoetig hebben gedaan", zegt Reinier Westeneng van SNS Securities over Wayss & Freytag. "Ze zitten met grondposities in hun maag die hele natuurgebieden omvatten terwijl HBG daarop wilde gaan bouwen. Die hele overname heeft ze inmiddels meer dan een miljard gekost. Heijmans kan nu wel van een 'opportunity' spreken maar ik zie ook dat de risico's onderschat worden."

Heijmans zou de eerste bouwer niet zijn die zich verslikt in een Duits avontuur. Zo had Ballast Nedam in 1999 problemen met Deutsche Bahn. Na miljardentegenvallers in de nieuwbouw deed het bedrijf steeds moeilijker over het betalen van meerwerk. Ballast moest noodgedwongen een voorziening treffen.

En ook voor Volker Wessels Stevin was Duitsland een dure les. Vorig jaar kreeg het bedrijf te maken met een terugval van EUR14 naar EUR10 miljoen in het buitenland. Bestuursvoorzitter Herman Hazewinkel over de malaise bij de oosterburen: "Het is roeien tegen de stroom in. Er is te veel aanbod, ook na sanering. Door de gestresste verhoudingen ontstaan er conflicten met partners en treedt verharding op."

En het lijkt nog niet veel beter te worden. Het Duitse economische onderzoeksinstituut IFO verwacht dat de markt verder verslechtert. "Vorig jaar is de bouwproductie met 2,5% gedaald", zegt onderzoeker Volker Russig. Voor dit jaar verwachtte hij een verdere daling met 2,3% en volgend jaar nog eens 0,3%. "Maar ik moet die cijfers naar beneden toe bijstellen. Ik heb net de eerste kwartaalcijfers binnen en die vallen tegen. De problemen zullen zeker nog tot halverwege volgend jaar voortduren. Men heeft dus flinke reserves nodig."

De conjunctuur, opgedroogde subsidiestromen en achterblijvende investeringen van de overheid in de infrastructuur worden als grootste boosdoeners opgevoerd. "En dan is het gewoon prijsvechten", zegt Westeneng. "Zodra je iets verkeerd doet, heb je bovendien een claim aan je broek. En al heeft Heijmans veel ervaring met overnames, dit is van een andere orde." "Dat is qua sentiment de twijfel bij een mogelijke combinatie Heijmans/HBG", zegt Verbiesen van Van Lanschot Bankiers. "De onvoorspelbaarheid zorgt voor negatieve sentimenten. Beleggers houden niet van onzekerheid."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.