De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MKZ-vergoeding een maand later
   
 

DEN HAAG - Boeren die door de mkz-crisis zijn getroffen, krijgen hun schadevergoeding van de overheid uiterlijk twaalf weken nadat hun gevaccineerde dieren zijn geruimd. Dat is vier weken later dan minister Brinkhorst (Landbouw) eerst dacht. Brinkhorst zei gisteren in de Tweede Kamer dat de klus zeer omvangrijk is.

De meerderheid van de Kamer reageerde woedend. "Veel boeren staan met de rug tegen de muur", aldus CDA-Kamerlid Atsma. "Ze hebben leningen afgesloten bij de bank om weer verder te kunnen. De schadevergoeding moet er dus snel komen." Alleen Brinkhorsts partijgenoot Ter Veer (D66) en de SGP hielden zich op de vlakte. Atsma kondigde een motie aan.

Brinkhorst vond een maand extra helemaal niet onredelijk. "Ik heb nooit een harde toezegging gedaan wanneer alles geregeld zou zijn." Bij veel boeren is onderzoek nodig om de hoogte van de schadevergoeding te kunnen bepalen. "In vrij veel gevallen hebben boeren het verlies van 'zwarte', niet-geregistreerde dieren gemeld. Daar betalen we niet voor", aldus de minister.

In totaal moet Landbouw ruim 2900 schadegevallen beoordelen. Brinkhorst zei dat op 15 juli het grootste deel zal zijn afgehandeld.

Geconfronteerd met de harde kritiek van de Kamer daagde Brinkhorst de Kamer uit een organisatie te noemen die een dergelijke klus na twaalf weken klaar zou kunnen hebben. "U onderschat de complexiteit. Het kan gewoon niet sneller, we werken er met man en macht aan. Het is buitengewoon onredelijk om dat te vragen." Maar volgens Atsma wist Brinkhorst van tevoren wat hem te wachten stond en had hij moeten weten hoeveel tijd daar voor nodig is.

Brinkhorst deelde de zorgen van de Kamer dat er mogelijk toch weer MKZ uitbreekt in Nederland, nu het aantal uitbraken in Engeland weer toeneemt. Naar zijn mening is "de grootst mogelijke waakzaamheid" vereist. Volgens een aantal fracties zijn controles aan buitengrenzen van Nederland echter al versoepeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.