De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  In ban van eclips
   
 

LUSAKA - Met dans, gelach en soms angst werd gisteren de eerste zonsverduistering van het millennium door honderdduizenden mensen in verschillende Afrikaanse landen begroet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Grijnzend kijkt Twanda Chari door zijn eclipsbrilletje naar de zonsverduistering. (Foto: AP)
De eclips begon gistermiddag kort na een uur Nederlandse tijd en de 150 kilometer brede schaduw trok van Angola, Zambia, Zimbabwe en Malawi naar Mozambique. Via Madagaskar verdween de schaduw rond een uur of half drie boven de Indische Oceaan.

"Er is geen betere reclame denkbaar voor het toerisme dan deze eclips", zei de Zambiaanse president Chiluba. De staatskrant Times of Zambia had gisteren wel gewaarschuwd voor duivelaanbidders die tijdens de zonsverduistering mensenoffers zouden brengen, en voor gevaarlijke tovenaars die zich zouden voordoen als toeristen.

In Zimbabwe zei president Mugabe dat de op de eclips afgekomen toeristenstroom aantoonde dat zijn land veilig is, "ondanks het negatieve beeld dat de media van Zimbabwe schetsen".

De Angolese president Dos Santos was gisteren met 500 wetenschappers naar de vissersplaats Sumbe getogen. "Ik ben meegekomen om hun die denken dat de zonsverduistering het einde van de wereld betekent, gerust te stellen", aldus Dos Santos.

De regering van Mozambique had de media gevraagd de zonsverduistering uit te leggen zodat er geen paniek zou ontstaan onder de bevolking. Ook werd gevreesd dat door een acuut tekort aan eclipsbrilletjes en de verkoop van nepbrillen vele Afrikanen hun ogen zouden beschadigen.

In Angola werden 5.000 nepbrillen in beslag genomen die straatkinderen aan de man probeerden te brengen. Vele verkopers wreven zich in de handen toen de prijzen alsmaar bleven stijgen, en de brilletjes soms zelfs achttien gulden per stuk opbrachten. (Reuters/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.