De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Rusland wil meedoen
aan missie Macedonië

Van onze correspondent

   
 

SKOPJE - Ook Rusland wil troepen leveren om Albanese rebellen in Macedonië te ontwapenen, zodra er een politiek akkoord is tussen Slavische en Albanese Macedoniërs. De Russen vinden, anders dan de NAVO, dat de ontwapening moet beginnen in Kosovo, volgens velen de thuisbasis van de opstandelingen.

Rusland heeft ook in de Servische provincie Kosovo troepen geleverd aan de door de NAVO geleide blauwhelmen, bekend onder de naam KFOR. De Russische minister van Defensie, Sergei Ivanov, zei gisteren dat de Russische deelname alleen mogelijk is als Moskou als gelijkwaardige partner in de ontwapeningsoperatie wordt gezien. Wat hij daarmee bedoelde, was niet duidelijk.

Naast de Russen hebben de Fransen, de Britten, de Duitsers en de Grieken aan de NAVO troepen toegezegd, maar vooralsnog lijkt een akkoord, dat de inzet van de NAVO ontwapeningsgroep van 3000 soldaten moet realiseren, ver weg. Het overleg tussen de Slavische en Albanese Macedoniërs is vastgelopen.

Nederland bekijkt nog of en zo ja welke eenheden het zou kunnen leveren aan een NAVO-operatie. Macedonië ontvangt vijf miljoen gulden uit Den Haag. Het geld is bestemd voor het herstel van een aantal scholen en integratieproject voor kinderen van verschillende etnische achtergronden.

Op weg naar het Midden-Oosten kwam EU-buitenlandchef Javier Solana gisteren even in Macedonië om te kijken of hij de partijen weer aan tafel kan krijgen. Morgen, ditmaal op de terugreis van Jeruzalem naar Brussel, komt hij nog een keertje langs. Of zijn bemoeienis de partijen nader tot elkaar zal brengen, valt te bezien. Steeds vaker roepen beide groeperingen dat een oplossing alleen mogelijk is door buitenlandse directe bemiddeling.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.