De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vredesproces Noord-Ierland
op onverwacht dieptepunt

Van onze correspondent

   
 

BELFAST - Het vredesproces in Noord-Ierland is na politieke onenigheid nu ook in de straat op een nieuw, onverwacht dieptepunt beland. Bij de ernstigste onlusten sinds drie jaar raakten gisternacht in de hoofdstad Belfast tijdens een veldslag tussen politie en zo'n 600 jongeren 39 agenten gewond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Een door emoties overmand meisje wordt door haar moeder getroost. (Foto: EPA)
De spanning was ook gisteren de hele dag om te snijden. Grote groepen katholieke en protestantse buurtbewoners in de wijk Ardoyne scholden elkaar uit en moesten door een ME-macht uit elkaar worden gehouden. Een bom, die over een scheidslijn tussen de twee strijdende partijen was gegooid, ontplofte zonder enige schade aan te richten bij een huis in het katholieke gedeelte.

De politie vond het te gevaarlijk om de katholieke kinderen naar school te laten gaan, omdat protestantse betogers de weg versperden. De ouders moesten hun overstuur geraakte kinderen weer mee naar huis nemen.

De politie stond paraat om in te grijpen bij eventuele nieuwe rellen. Gevreesd wordt dat de rellen in Ardoyne overslaan naar andere delen van Belfast. De agenten kregen het van twee kanten zwaar te verduren toen zij probeerden katholieke en protestantse jongeren uit elkaar te houden.

Ardoyne is een katholieke enclave die door een hoge stalen wand wordt afgeschermd van omliggende protestantse buurten. Nadat katholieke meisjes dinsdag bij het uitgaan van hun lagere school Holy Cross met stenen en flessen waren bekogeld, raakten de gemoederen steeds verder verhit. Protestantse en katholieke groepen namen elkaar onder vuur met stenen en brandbommen.

Daarna richtte de volkswoede zich op de politie die volgens een woordvoerder gedwongen was acht keer het wapen te trekken om nieuwe rubberen kogels af te vuren.

Georganiseerd

Assistent-commissaris van politie Alan McQuillan zei dat de rellen georganiseerd waren. "Afgelopen woensdagnacht zijn zes kogels op ons afgevuurd van de loyalistische (protestantse) kant, drie kogels van de nationalistische (katholieke) kant en er zijn meer dan honderd benzinebommen naar ons gegooid. Dit moet op zijn minst enigermate georganiseerd zijn geweest", aldus McQuillan. Door politiekogels raakten zeker vier mensen gewond.

De spanning zal naar verwachting aanhouden, omdat morgen de Unionistische partij van de Noord-Ierse premier Trimble vergadert over zijn aanblijven. Daarbij speelt mee dat de IRA weigert voor 1 juli de wapens in te leveren, hetgeen voor Trimble een reden is met ingang van die datum af te treden. Overleg tussen alle Noord-Ierse partijen en de Britse premier Tony Blair deze week had geen resultaat.

De Ierse premier Bertie Ahern vindt dat de IRA een gebaar moet maken en laten zien dat zij serieus het Goede Vrijdag-akkoord wil uitvoeren. Hij wil dat zowel katholieke als protestantse leiders de wapenopslagplaatsen moeten kunnen inspecteren. De IRA wil hier echter niets van weten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.