De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer geschokt
over falen
in Volendam

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer en het kabinet hebben gisteren enorm geschokt en vol ongeloof gereageerd op het spijkerharde eindrapport van de commissie-Alders over de cafébrand in Volendam waarin de gemeente, café-eigenaren en de rampenbestrijders wordt verweten op grote schaal te hebben gefaald.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Commissievoorzitter Alders op weg naar Spaander voor de presentie van zijn eindrapport.
"Alles wat mis kon gaan, is misgegaan. Dit is schokkend", aldus D66-Kamerlid Scheltema, die daarin wordt gesteund door de andere fracties. "Geen enkele gemeente heeft na Volendam nog een excuus om rampenbestrijding niet bovenaan de urgentielijst te zetten", aldus PvdA-Kamerlid Wagenaar.

VVD-staatssecretaris De Vries (Rampenbestrijding) schaamt zich ervoor dat een dergelijke ramp in Nederland kon voorkomen. "Dit rapport geeft een ontluisterend beeld van een ondernemer en een gemeente voor wie brandveiligheid niet telde", aldus De Vries, die vindt dat gemeenten veel sneller dwangsommen moeten opleggen als bedrijven niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen. Ook moet de inspectie er strenger op toezien of de regels worden nageleefd.

De VVD vindt het in- en intriest dat deze ramp nooit hadden hoeven plaats te vinden als de café-eigenaren de brandveiligheidsvoorschriften hadden opgevolgd en de gemeente Volendam daarop had toegezien.

"De bestuurscultuur deugde absoluut niet en de eigenaren hadden hun verantwoordelijkheid moeten nemen door bijvoorbeeld voor voldoende nooduitgangen en brandblusapparatuur te zorgen", aldus VVD-Kamerlid Van den Doel.

Alle fracties vinden het bovendien onthutsend dat volgens de onderzoekers de ramp in Volendam ook heel goed elders in het land had kunnen gebeuren. "Er zal echt iets moeten veranderen in de bestuurscultuur van lokale overheden, want Volendam staat zeker niet op zichzelf. Laat een gemeente gewoon een tent sluiten als die niet aan de veiligheidseisen voldoet, dan zul je zien dat er heel snel iets verandert", aldus CDA-Kamerlid Meijer.

Het kabinet heeft na de ramp in Enschede weliswaar al een groot aantal maatregelen genomen, maar de Kamer vindt naar aanleiding van dit rapport dat aanvullende actie broodnodig is.

Het CDA pleit voor het verplicht stellen van het oefenen van rampenplannen, terwijl de VVD erop hamert dat de provincie sneller ingrijpt als een gemeente op het gebied van de veiligheid faalt. "De provincie had de bevoegdheden, maar greep ten onrechte niet in Volendam in toen het nodig was", aldus VVD-Kamerlid Van den Doel.

D66 vindt dat de inspectie meer bevoegdheden moet krijgen om te zien of gemeenten daadwerkelijk goede rampenplannen opstellen en of zij zich adequaat op de rampenbestrijding voorbereiden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.