LELYSTAD - De doorstart van de 1400 met sluiting bedreigde postagentschappen in ons land is nabij. Terwijl Postkantoren BV, een gezamenlijke onderneming van TPG en de Postbank, af wil van deze kleine postkantoren, stelt concurrent Vereniging de Stadspostunie alles in het werk om deze vestigingen over te nemen.
De Stadspostunie, in Nederland vooral bekend van de goedkopere postzegels en de blauwe brievenbussen, benadert deze dagen alle filialen die bij Postkantoren BV op de nominatie staan om te verdwijnen.
Een rondgang langs deze vestigingen leert dat zij van de eigenaar van TPG en de Postbank zwijgplicht opgelegd hebben gekregen. "Ik kan helaas geen enkele mededeling doen", is een veel gehoorde reactie. Volgens een goed ingewijde bron dreigen die personen die toch hun mond open doen zelfs de schadeloosstelling van vele duizenden guldens per jaar te verliezen.
"Zwijgplicht is wat ons betreft niet aan de orde. Wel hebben we de ondernemers gevraagd wat terughoudend te zijn met het geven van informatie over de 'postoperatie'," reageert een woordvoerder van Postbanken BV.
In veel kleine gemeenschappen in Nederland is onder de bewoners grote onrust ontstaan over het verdwijnen van hun vertrouwde mini-postkantoor. "Veel ouderen komen hier hun aow afhalen, je kunt deze mensen toch moeilijk verplichten om te pinnen of kilometers ver te reizen om hun geld op te halen", meent de eigenaresse van een postagentschap in Alphen aan den Rijn.
Vereniging Statdspostunie, zo'n 15 jaar geleden opgericht als tegenhanger van PTT Post, heeft inmiddels ruim 400 zelfstandige vestigingen verspreid over het land. "De vrijkomende agentschappen kunnen wij op dezelfde manier inrichten als onze eigen kantoren. Dit betekent dat klanten er voor alle post- en geldhandelingen terecht kunnen", zegt Hans Nihot, woordvoerder van Stadspostunie.
De dienstverlening op dorps,- buurt- en wijkniveau wordt door de nieuwste plannen veilig gesteld, zo meent Nihot.
Postkantoren BV zegt nog niet op de hoogte te zijn van de plannen van Stadspostunie. "We kunnen dan ook niet zeggen wat we ervan vinden. Wel zijn we erg nieuwsgierig naar wat ze nu precies willen", aldus de zegsman.