De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Het lijkt meer
op Chinezensmokkel'

door Sjuul Paradijs

   
 

BONAIRE - Het bevoorradingsschip De Pelikaan van de Koninklijke Marine dat al jarenlang rondvaart tussen de Nederlandse Antillen om drugstransporten te onderscheppen moet volgens CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer onmiddellijk uit de vaart worden genomen vanwege de mensonterende omstandigheden aan boord.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Het bevoorradingsschip De Pelikaan.
Een onthutste De Hoop Scheffer eist dat minister De Grave (Defensie) de zogeheten Berenboot, zoals het schip door de mariniers wordt genoemd, vervangt door een ander schip. Het marinepersoneel blijkt te slapen in volledig afgesloten omgebouwde vervoerscontainers, waar geen daglicht bij kan en waarbij de hygiënische omstandigheden abominabel slecht zijn.

"Dit is mensonterend", zegt een geschokte De Hoop Scheffer op bezoek bij De Pelikaan. "Het is alsof de Koninklijke Marine Chinezen aan het smokkelen is."

Driekwart van de bemanning, die bestaat uit veertig mariniers die een maand moeten blijven op De Pelikaan, blijkt op de reizen tussen de verschillende Antilliaanse eilanden dagenlang alleen maar zeeziek te zijn. De mannen slapen dan in de witte containers, die normaal worden gebruikt voor goederenvervoer.

De commandant van het schip dat al ruim tien jaar in de vaart is heeft inmiddels een 'containeroudste' aangewezen om de hygiëne in de containers waar gemiddeld tien mariniers slapen te bewaken.

De Pelikaan heeft geen kiel en is in zijn vaargedrag daardoor zeer instabiel. Door dit euvel is het personeel door de hoge golfslag op de Antillen bij de reizen tussen de eilanden snel niet meer in staat is om te werken vanwege de zeeziekte. In 1990 is het burgerschip door de marine in gebruik genomen, maar is volgens de commandant alleen geschikt voor de overslag op rivieren en kanalen.

De Hoop Scheffer vindt dat minister De Grave, die met eigen ogen al De Berenboot heeft bekeken, op korte termijn moet ingrijpen. "Deze mariniers zijn het neusje van de zalm van Defensie, ons elitekorps. Dat deze mensen steeds als honden zo ziek worden onder deze erbarmelijke omstandigheden op een veredeld rivierschip kan niet meer langer getolereerd worden. Ze zitten als haringen in een ton."

De slechte vaarkwaliteiten van De Pelikaan, die ooit naar schatting voor ƒ1,8 miljoen werd aangeschaft, worden volgens de commandant ook veroorzaakt door de twee rechtsdraaiende schroeven van het schip. Daardoor is het varen met het schip een moeilijke klus, vanwege de onhandelbaarheid op zee en bij het aanmeren in de havens.

Bij de rondleiding van De Hoop Scheffer, die met vijf andere fractievoorzitters en Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven op bezoek was op Bonaire, stonken de ruimen waar de vier slaapcontaniners staan naar zweet en kots. In de ruimte tussen de containers hing stinkend wasgoed te drogen.

"Dit schip heeft zijn langste tijd gehad", concludeert De Hoop Scheffer als hij naar de houten bedjes kijkt in de containers. Via een grote slang in het ruim wordt gepoogd de ruimte te vullen met koude lucht om de Caribische hitte de baas te worden.

De Hoop Scheffer vindt dat Nederland niet meer langer kan tolereren dat er op deze wijze wordt omgegaan met het marinepersoneel. "Ik heb groot respect voor deze jongens. Maar het zal je maar gebeuren dat je wordt uitgezonden naar dit schip en je wordt opgesloten in een dichte container om te slapen. Dit moet stoppen", zegt De Hoop Scheffer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.