De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Slachtoffers
herleven drama
in kerk

Van een onzer verslaggevers

   
 

VOLENDAM - De slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam trokken gisterochtend met hun familieleden naar de Vincentiuskerk om daar als eersten te luisteren naar de bevindingen van de commissie-Alders.

Een half jaar geleden werden bij dezelfde kerk in ijskoude slagregens de jongeren begraven die de ramp in café 't Hemeltje niet hadden overleefd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Een van de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam.
De spanning onder de ruim negenhonderd bezoekers was duidelijk voelbaar. "Het is een vrolijk zonnetje, maar toch lopen de koude rillingen over je rug", werd op het voorplein van de kerk opgemerkt. Gekweld door vragen over de oorzaak van de ramp hadden ze naar deze dag toegeleefd. Alders kwam te voet naar de kerk in het centrum van het vissersdorp en wachtte het begin van de bijeenkomst samen met de ouders van de omgekomen jongeren af in de pastorie.

Onderdeel van de uitleg van de commissie vormde een videofilm die op drie schermen in de kerk werd vertoond. In de film was ook een reconstructie van de brand te zien die door TNO was gemaakt. De overlevenden werden geconfronteerd met beelden waarop duidelijk te zien was hoe de brand om zich heen greep en hoe snel de temperaturen opliepen.

Afgrijzen

Het publiek liet duidelijk zijn afgrijzen horen toen tijdens het verslag helder werd dat er officieel slechts tachtig bezoekers in 't Hemeltje mochten zijn, terwijl dat er die nacht meer dan driehonderd waren. Ook andere nieuwe feiten veroorzaakten geroezemoes, maar slechts enkelen raakten daardoor zo geëmotioneerd dat ze halverwege de uitleg de kerk verlieten.

Na afloop was de stemming bedrukt. "We zijn te beduusd om te reageren. We moeten dit eerst verwerken", liet een moeder in het voorbijgaan weten. De vader van de 18-jarige Kees Veerman, die samen met zijn vriendin ernstige brandwonden opliep tijdens de ramp, toonde zich ook diep onder de indruk.

"Eigenlijk wilde iedereen die hier aanwezig was de namen van de schuldigen horen. Ouders en kinderen hebben daar grote behoefte aan. Er is wel gesproken over verantwoordelijkheden maar schuldigen zijn door Alders niet expliciet genoemd. Hij achtte dat een taak van de rechter. Daarin heeft hij gelijk, maar vrijwel alle Volendammers willen ook op dit terrein snel duidelijkheid", aldus vader Veerman.

Hans Alders meende na afloop van de bijeenkomst dat alles goed was verlopen. "Dat kon ik merken uit de reacties van het publiek."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.