De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Finse uitgever in
race om VNU-bladen

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
Nog maar enkele weken scheiden de VNU-tijdschriften van hun nieuwe eigenaar. (Foto: Eigen foto)
AMSTERDAM - Finnen, Russen en een handjevol financiële partijen resteren in de laatste ronde van het overnamegevecht om de te koop staande publieksbladenpoot van VNU.

Het Duitse Bertelsmann en de Franse uitgeverij Hachette, aanvankelijk genoemd als belangrijke kansmakers, hebben uiteindelijk geen bod uitgebracht.

De kans is aanwezig dat Margriet, Libelle en Donald Duck in Finse handen belanden. Sanoma WSOY, het grootste mediaconcern van Finland, blijkt volgens handelsbanken tot de vijf resterende ondernemingen te behoren die geïnteresseerd zijn in overname van de VNU-publieksbladen.

Een andere aanbieder is het Russische Independent Media (IM) van Derk Sauer, dat gesteund wordt door het Amerikaanse Hearst en ING. VNU bezit 35% van IM, maar wil daar van af. De drie resterende bieders zijn financiële instellingen: participatiemaatschappijen BC Partners (voorheen van Barings), CVC en handelsbank Credit Suisse First Boston (CSFB).

Het familiebedrijf Sanoma WSOY is onder meer uitgever van de grootste krant in Finland: de Helsingen Sanomat. Behalve met het uitgeven van kranten is het bedrijf ook actief als boekenuitgeverij en als televisie-omroep. Het bedrijf van de invloedrijke familie Erkko, met een omzet van EUR1,4 miljard, werkt uitsluitend op de Finse markt maar roept al enkele jaren op zoek te zijn naar uitbreiding over de grenzen.

VNU bevestigt dat het sinds afgelopen vrijdag in een "fase van definitieve biedingen onderhandelt met een beperkt aantal partijen". Een woordvoerder van het mediaconcern wil echter geen mededelingen doen over de identiteit van de resterende bieders of het precieze aantal. Bronnen bij VNU bevestigen overigens wel dat uitgeversreuzen Bertelsmann en Hachette niet tot de groep bieders behoren. Naar verluidt had VNU hoop op overname door Bertelsmann en nam het daarom Deutsche Bank in de arm ter begeleiding van de veiling.

De deelname van financiële partijen in de overname heeft een drukkend effect op de verkoopprijs, menen analisten. De kans is groot dat zij de tijdschriftengroep gesplitst zullen doorverkopen. Ook Independent Media zou een splitsing van plan zijn: IM behoudt de bladen voor Russische markt, ING krijgt de Benelux en Hearst de resterende oostbloklanden.

Volgens de analisten is het onaannemelijk dat VNU een overnameprijs van minder dan EUR1,3 miljard zal accepteren. Bij een lagere opbrengst zou de kredietwaardigheid van het concern onder druk komen te staan, gezien de aankoop van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau AC Nielsen voor $2,3 miljard. Deze koop werd gefinancierd met een overbruggingskrediet, in afwachting van de verkoop van de tijdschriften.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.