De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verkeerd afronden kost
gemeenten ozb-inkomsten

Van een onzer verslaggevers

   
 

HARDERWIJK - Er gloort een sprankje hoop voor eigenaren van huizen of bedrijfspanden, die vinden dat ze door de gemeente op een veel te hoge aanslag onroerende-zaakbelasting (ozb) worden getrakteerd.

Ze kunnen van hun aanslag afkomen, als de gemeente de tarieven voor eigenaren ten onrechte naar boven heeft afgerond.

Dat is het gevolg van een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem. Dat oordeelde dat de gemeente Harderwijk in 1997 het ozb-tarief voor eigenaren van een bedrijfspand een kwart cent per ƒ5000 te hoog had vastgesteld. Dit foutje komt de gemeente op een strop van ƒ16.672 te staan. Dit meldt de fiscale nieuwsdienst Fiscaal up to Date in Den Haag.

De bezitter van een bedrijfspand beriep zich op de Gemeentewet, waarin staat dat het ozb-tarief voor eigenaren niet hoger mag uitvallen dan 125% van het ozb-tarief voor gebruikers. Aangezien de gemeente ƒ5,31 per ƒ5000 in rekening bracht aan gebruikers, zou het tarief voor eigenaren niet hoger mogen uitvallen dan 125% van dat bedrag ofwel ƒ6,6375.

De gemeente rondde naar boven af tot ƒ6,64, maar ging daarmee volgens de eigenaar en ook volgens de rechter haar boekje te buiten. De gemeente kan nu naar de ƒ16.672 fluiten, want ze heeft niet het recht de fout te herstellen door de aanslag alsnog terug te brengen tot ƒ6,63 per ƒ5000.

Eigenaren moeten dus goed in de gaten houden of de gemeente zich bij de ozb-tarieven wel houdt aan het 125%-voorschrift. Het Groningse onderzoeksinstituut Coelo, dat de gemeentelijke en provinciale tarieven in kaart brengt, heeft volgens Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date gezegd dat nogal wat gemeenten verkeerd afronden.

De rechterlijke uitspraak, waartegen de gemeente Harderwijk nog niet in cassatie is gegaan bij de Hoge Raad, kan daarom verstrekkende gevolgen hebben. Al zal een gang naar de rechter meestal veel minder opleveren dan in het Harderwijkse geval, waarin het ging om een bedrijfspand met een waarde van zo'n ƒ12 miljoen.

Andere eigenaren in Harderwijk kunnen voor de aanslag over 1997 geen harde rechten meer aan de uitspraak ontlenen, maar ze kunnen de gemeente volgens Fiscaal up to Date wel verzoeken de aanslag ambtshalve te vernietigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.