De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gazelle weer Nederlands

Van een onzer redacteuren

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 31kb)
Fietsfabriek Gazelle komt na dertig jaar weer in Nederlandse handen.
DUIVEN - Fietsfabriek Gazelle komt na dertig jaar weer in Nederlandse handen. De investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Fund gaat de fietsenmaker voor EUR142,5 miljoen kopen van het Amerikaanse Derby Cycle Corporation.

De verkoop heeft geen gevolgen voor de 650 medewerkers.

Gazelle heeft een marktaandeel van 30% in Nederland. De omzet ligt rond de EUR150 miljoen. De fietsenfabriek produceert jaarlijks 380.000 fietsen en stamt uit 1892. Bestuursvoorzitter K. Dantuma: "We zijn blij dat we via Gilde onze zelfstandigheid herwonnen hebben".

Het gaat zo slecht met het moederbedrijf Derby dat winsten van Gazelle "de oceaan over moeten om het gat te dempen", vertelt Dantuma. "Wij moeten klanten teleurstellen omdat onze zusterbedijven niet goed draaien. Derby geeft meer last dan genot." Het Amerikaanse fietsenbedrijf heeft zelf besloten een koper te zoeken voor de winstgevende Nederlandse dochter omdat Derby het geld keihard nodig heeft.

Dantuma had liever aansluiting gezocht bij een fietsbroeder, maar daar zou de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) zeker een stokje voor steken. Vandaar de keuze voor Gilde. Deze durfkapitalist wist vorig jaar flinke winst te halen door een ander oer-Hollands bedrijf, koolstofproducent Norit, voor een prikkie op te kopen en binnen een half jaar voor twee keer zo veel geld door te verkopen aan energiebedrijf Nuon.

De vakbonden zijn blij met de machtswisseling bij de grootste fietsenmaker van Nederland. CNV-bestuurder P. de Jong: "Met Gazelle gaat het goed. Het bedrijf maakt flinke winst. De financiële perikelen van Derby zouden op termijn gevolgen kunnen hebben voor Gazelle". De overname moet nog worden getoetst door de mededingsingsautoriteit. Omdat de verhoudingen in Nederland gelijk blijven, maakt Dantuma zich daar geen zorgen over. De onderneming zal zelfstandig blijven functioneren onder het huidige management. Fietsfabrikant naar dertig jaar weer 'thuis'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.