De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Veel ict-bedrijven
leggen het loodje

   
 

RIJSWIJK - De internationale malaise in de technologiesector trekt een zware wissel op de levensvatbaarheid van Nederlandse ict-bedrijven.

In de eerste vijf maanden van dit jaar kwam ongeveer 50% van alle faillissementen in de Randstad voor rekening van de Nieuwe Economie, zo blijkt uit onderzoek van de Automatiseringsgids op basis van het handelsregister van Dun & Bradstreet.

Vooral in en rond Amsterdam, het centrum van de Nederlandse ict-activiteiten, zijn forse klappen gevallen. De afgelopen vier weken sprak de rechtbank van Amsterdam 24 faillissementen uit; 16 daarvan betroffen it- en internetbedrijven.

In heel Nederland legden tot deze maand 122 technologiebedrijven het loodje. Daarbij verloren bijna duizend mensen hun baan.

De curatoren die de faillissementen afwikkelen, hebben het nodige aan te merken op de kwaliteiten van veel ict-ondernemers. "Goedwillende hobbyisten die voortdurend naar de goudpot kijken", noemt R. Klaassen ze. "Als het geld van de investeerders binnen is, worden er dure computers gekocht en moet iedereen in een dure lease-auto rondrijden." Volgens de curator hebben de gewraakte ondernemers "het zakelijk besef van de eerste de beste aap".

Een studie van onderzoeksbureau Graydon bevestigt het beeld van ondeskundig ondernemerschap als belangrijke oorzaak van faillissementen. "Internetondernemers zijn geen boekhouders, ze hebben er met de pet naar gegooid. Acht procent van de faillissementen wordt puur veroorzaakt door slecht bijgehouden boekhouding", stelt onderzoeker R. Blom.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.