De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Belegger mijdt Damrak
   
 

AMSTERDAM - Afwachten was gisteren het credo op de Amsterdamse effectenbeurs. Met bijeenkomsten van de Europese Centrale Bank en die van haar Amerikaanse evenknie (de Fed) in het vooruitzicht, zijn beleggers allesbehalve bereid om hun nek uit te steken. De AEX sloot uiteindelijk een magere 0,2%, ofwel 1,24 punten hoger op 558,96. De Midkap zakte door toedoen van technologiefondsen een vergelijkbaar percentage in het rood door 1,39 punten in te leveren op 558,87.

Het Damrak doolde gisteren de hele dag een beetje rond de slotkoersen van vrijdag. Omzetten waren duidelijk onder het gemiddelde, beleggers bleven voor een belangrijk deel langs de zijlijn staan.

De lauwe stemming bracht de AEX-index nauwelijks van zijn plaats. De graadmeter van de 25 belangrijkste fondsen opende licht hoger, om na een klein uur in het rood te duiken. Grote verliezen leverde dat overigens niet op. Uiteindelijk zorgde met name Aegon voor herstel van de index. De Haagse verzekeraar won 2,18% op EUR32,34.

Bedrijven die zich met enkele stuivers koerswinst al tot de grote winnaars kunnen kronen, voerden de lijst van hoofdfondsen aan. Zo kreeg Getronics 5,2%, ofwel een eurokwartje erbij op EUR5,10. Aanleiding hiervoor waren geruchten over een op handen zijnde overname van de kwakkelende automatiseerder door het Amerikaanse EDS. De geruchten kwamen op gang door uitspraken van een Europese directeur van EDS die zijn interesse voor Getronics niet onder stoelen of banken stak.

KPN begon de dag hoopgevend, met een winst van 6,3%. In de loop van de dag kalfde deze winst echter af tot een plus van 0,9% op EUR6,58. Het telecomfonds zou volgens Het Financieele Dagblad gisteravond bekendmaken hoe het zijn schuldenlast gaat terugbrengen. Het bleef echter de hele avond stil.

Minister Jorritsma bezorgde handelaren gisteren spontane hoestbuien. De bewindsvrouw had afgelopen weekend gezegd dat KPN wat haar betreft best in buitenlandse handen zou mogen vallen. "Laten we bidden dat Jorritsma nooit minister Zalm gaat vervangen als deze onverhoopt een overstap maakt naar het bedrijfsleven", sprak een handelaar vertwijfeld. "Als de staat nu besluit tot verkoop, dan maken niet alleen de beleggers, maar wij allemaal een miljardenverlies."

Buhrmann had gisteren duidelijk de wind tegen. Het handelshuis verloor 3,76% op EUR16,12. Een beurshandelaar verklaarde de daling als volgt: "Slecht bedrijfsnieuws werkt door op pennenhandelaren als Buhrmann. Voor medewerkers die je ontslaat, schaf je namelijk geen paperclips aan, laat staan een nieuw bureau."

Opvallend was verder het matige presteren van Fortis. Terwijl de rest van de 'financials' stegen, moest Fortis een veertje laten. De bankverzekeraar sloot drie eurocent lager op EUR27,77.

Philips had last van een lagere waardering die de zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers hebben afgegeven naar aanleiding van de winstwaarschuwing van vrijdag. Bovendien verlaagden ING Barings en Schroder Salomon Smith Barney hun prognose voor de winst per aandeel van het elektronicaconcern. De Flippen wisten desondanks te herstellen met een winst van 1,45% op EUR28,65.

Het software- en internetbedrijf Tie Holding maakte nabeurs bekend dat het de vijfde tranche van 58.000 nieuwe aandelen heeft verkocht aan Navigator Investments Holding. In de komende drie weken worden er ten minste nog eens 60.388 aandelen uitgegeven. De uitgifteprijs is vastgesteld op EUR0,79 (met 15% korting op de gemiddelde koers van EUR93). Navigator heeft een optie op de aanschaf van 350.000 additionele aandelen Tie.

Producent van optische media Toolex had gisteren een offday. Eerst kelderde de koers met 9,47% naar EUR4,30, en nabeurs maakte Euronext vervolgens bekend dat het fonds met ingang van 2 juli uit de Next 150 wordt gewipt. Hetzelfde lot wacht overigens Fox Kids Europe. Daarentegen worden Petroplus, GTI, Gamma, Kas-associatie en Twentsche Kabel opgenomen in deze index van Euronext.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.