De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Buren van Bulgarije bang
voor meer 'koningscoups'

Van onze correspondent

   
 

SOFIA - In de Balkan-buurlanden van Bulgarije is gisteren met ijzig stilzwijgen gereageerd op de electorale monsterzege van oud-koning Simeon II.

Ook in Servië, Montenegro en Roemenië zijn koningen afgezet en verdreven door de communisten. De voorbeeldige comeback van Simeon kan wel eens voor meer 'koningscoups' zorgen, zo wordt gevreesd.

Simeon won in twee maanden de harten van zijn landgenoten. Weinig politici kunnen zeggen dat zij in zo'n kort tijdsbestek zo'n klaterende overwinning hebben geboekt.

Voor de Bulgaren is Simeon een belofte voor een betere toekomst, maar ook een man van wie men echt leiderschap verwacht en geen politiek gekissebis.

De Bulgaarse conservatieven (UDF) en oud-socialisten zijn verpletterd door de 'tsaar', zoals Simeon in Bulgarije wordt genoemd. Zijn Nationale Beweging Simeon II behaalde net geen absolute meerderheid, maar wel de helft van de 240 parlementszetels.

De Bulgaren willen hem een kans geven zijn belofte waar te maken binnen 800 dagen economisch en sociaal orde op zaken te stellen en de diepgewortelde corruptie uit te bannen. Net als de vorige regering wil Simeon zijn land laten aansluiten bij de Europese Unie. Mocht Simeon zijn doel bereiken en Bulgarije ook sociale stabiliteit bezorgen, dan wordt de voorbeeldfunctie van het land alleen maar groter op de Balkan.

Zigeuners

Een eerste daad kan zijn dat hij een coalitie aangaat met de partij van de Turkse minderheid, die ook opkomt voor de belangen van de zigeuners. Die partij heeft 21 zetels behaald. Deelname door de in het verleden vervolgde etnische minderheden aan een naar sociale rechtvaardigheid zoekende regering zal in de etnische smeltkroes elders op de Balkan zeker gevolgen hebben. Volgens westerse diplomaten vooral positieve.

Simeon bleef ook gisteren vaag over zijn plannen. Het is onduidelijk of hij bereid is premier te worden, hoewel hij zelf geen kandidaat was. Nog steeds denken velen in Bulgarije dat hij hoopt dat de politieke overwinning, tot stand gekomen bij een hoge opkomst van het electoraat, het startsein kan vormen voor herstel van de monarchie.

"Na vandaag is Bulgarije anders", zei een zichtbaar opgetogen Simeon gisteren. Of de ex-koning premier wordt of op de achtergrond aan de touwtjes gaat trekken is voor de meeste Bulgaren al niet meer van belang. Misschien niet in naam, maar in de werkelijkheid is de monarchie nu hersteld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.