De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Na 250 jaar
weer een
kraanvogelkuiken

Van onze correspondent

   
 

FOCHTELOO - Voor het eerst sinds mensenheugenis is er in Nederland weer een kraanvogel geboren. Ons land heeft 250 jaar moeten wachten op een kuiken van een kraanvogel.

Circa 8 mei is kraanvogel Tsuru, een Japans symbool voor een lang leven, geluk en tevredenheid, ter wereld gekomen in het hoogveengebied Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe.

Vereniging Natuurmonumenten Assen is zeer blij met de geboorte en heeft zelfs een geboortekaartje laten drukken. "Het is een kroon op ons werk. Wij zijn al 25 jaar bezig om het gebied natter en stiller te maken. Dit is het laatste jaar van de restauratie", zegt voorlichter Ruud Kreetz.

Hoewel een kraanvogel geen zeldzame verschijning is in ons land, is er in de afgelopen eeuwen geen kuiken meer geboren. Kraanvogels broeden namelijk het best in moerassige gebieden, zoals in Scandinavië. De majestueuze vogel is rond 1750 uit Nederland verdwenen, toen steeds meer moerassen werden drooggelegd. Alleen tijdens de trek maakten de kraanvogels soms een tussenstop in Nederland.

"Sinds drie jaar komen elk jaar na het overwinteren in Frankrijk of Spanje de kraanvogels terug naar Fochteloërveen, maar toen waren ze nog niet aan het broeden. Nu zat het er al een tijdje in. Er zitten nu drie kraanvogelparen die al druk aan het oefenen waren geslagen. Eén paar bleek succesvol, die andere paren zijn waarschijnlijk nog te jong", aldus de zegsman.

Het kraanvogelpaar heeft het ei gelegd op een eilandje midden in het hoogveengebied. Nadat het kuiken uit zijn ei was gekropen, zijn de vogels met kind verhuisd naar een ander deel van het natuurgebied, waar meer voedsel is. "Het kuiken wordt gevoed met insecten zoals libellen en larven. Het kraanvogeltje is nu inmiddels groot genoeg om zelf zijn voedsel te zoeken. Wij hopen dat we over een tijdje een grote kraanvogel mogen zien."

Kreetz verwacht geen grote stormloop van mensen die het jonkie willen zien. "Het gebied is heel ontoegankelijk en gevaarlijk. Zonder begeleiding kunnen mensen zo door het veen zakken en een veenlijk worden." Belangstellenden kunnen volgens Kreetz wel de kraanvogels bekijken vanuit een uitkijktoren bij Ravenswoud.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.