De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Tweede Kamer
voor ontslaan
onwillige zieke

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Zieke werknemers moeten, als het aan de Tweede Kamer ligt, onmiddellijk kunnen worden ontslagen als ze niet meewerken aan hun herstel of als ze aangepast werk weigeren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Staatssecretaris Hoogervorst.
Een Kamermeerderheid van VVD, D66 en CDA deed dit voorstel gisteren tijdens de behandeling van de wao-maatregelen van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) en de nieuwe uitvoering van de sociale verzekeringen.

Wao-aanpak

De regeringspartijen VVD en D66 hebben de handen ineengeslagen met oppositiepartij CDA om hun ideeën over de aanpak van het immer stijgende aantal wao'ers, dat gestaag de miljoen nadert, in de wet van Hoogervorst te krijgen.

Behalve het opheffen van het ontslagverbod willen de partijen dat de werkgever de plicht krijgt om aangepast werk aan te bieden aan ziek personeel. D66 ziet hiermee het recht op reïntegratie, een stokpaardje van het Kamerlid Schimmel, eindelijk geregeld.

Hoogervorst reageerde gisteren in de wandelgangen positief op de voorstellen. De VVD-bewindsman heeft voorgesteld dat werkgevers de loonbetaling aan onwillige zieken kan stopzetten. De Kamer gaat nog een stap verder. "Ik vind dat een goed signaal. Van mij mogen onwillige werknemers vanaf dag één worden aangepakt", aldus Hoogervorst in de wandelgangen.

SER-advies

De commissie-Donner adviseerde het kabinet ook om het ontslagverbod op te heffen. De Tweede Kamer loopt nu vooruit op het SER-advies en het kabinetsstandpunt over de adviezen van Donner, die dit najaar worden verwacht.

De PvdA steunt het plan van de gelegenheidscoalitie van VVD, D66 en CDA niet, maar heeft geen onoverkomelijke bezwaren als er wat extra waarborgen worden ingebouwd. Zo zou volgens het PvdA-Kamerlid Smits het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV) eerst moeten toetsen of het werk dat aan de zieke is aangeboden wel echt door kan voor 'passende arbeid'.

Het UWV is de uitkeringsfabriek van het rijk, die straks verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de sociale verzekeringen. De bestaande uitvoeringsinstellingen zoals GAK, Cadans en SFB gaan hierin op.

Reïntegratie

De reïntegratiemarkt wordt volledig geprivatiseerd. Commerciële bedrijven moeten proberen arbeidsongeschikten weer aan het werk te helpen door bijvoorbeeld scholing of aanpassing van de werkplek. De Tweede Kamer debatteert deze week met Vermeend en Hoogervorst over dit megaproject, de belangrijkste klus van de bewindslieden in deze kabinetsperiode.

Staatssecretaris Hoogervorst voelt niets voor het voorstel van de PvdA om de UWV een zwaardere rol te geven in de eerste zes weken van het eerste ziektejaar, want daar zijn nu juist de reïntegratiebedrijven voor.

"Een uitvoeringsinstelling kan onmogelijk de 900.000 mensen die jaarlijks zes weken ziek zijn in de gaten houden. Bovendien gaan de arbodiensten dan misschien wel weer achterover leunen", aldus de bewindsman.

Volgens Smits is het wel zinvol om die bedrijven die een bovengemiddeld aantal zieken hebben, te bezoeken. Hoogervorst wil de UWV echter niet als 'adviseur voor hoogrisicobedrijven'. De zwarte lijst met daarop de namen van de grootste wao-vervuilers heeft volgens de staatssecretaris een veel beter effect.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.