De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Franse justitie
in staat van
paraatheid

door Raymond Kerckhoffs

   
 

AMSTERDAM - De Franse minister Marie-Georges Buffet van Sport neemt de resultaten van de recente dopingrazzia in Italië uiterst serieus. Daarbij bleken slechts twee wielerploegen dopingvrij te zijn (waaronder de Franse B-ploeg Bonjour) en werden levensgevaarlijke experimentele medicijnen gevonden die door de topsport worden misbruikt. Gedurende de Tour de France zal de Franse justitie daarom in opperste staat van paraatheid verkeren. Grootscheepse invallen, zoals drie jaar geleden het geval waren, sluit Buffet ook ditmaal niet uit.

"Zodra wij aanwijzingen hebben dat er doping wordt gebruikt door bepaalde ploegen of renners, zal er onmiddellijk worden ingegrepen", verklaarde Buffet. "De valsspelers moeten worden verwijderd, want wij streven een zuivere sport na. Wanneer nodig zal Justitie ook ditmaal weer worden ingezet."

Liefst acht ploegen die in Italië voorlopig nog op de verdachtenbank zitten, hebben voor de Ronde van Frankrijk een uitnodiging: Mapei, Fassa-Bortolo, Lampre, Telekom, Lotto, ONCE, Kelme en Banesto.

Tour-directeur Jean-Marie Leblanc reageerde gisteren voor het eerst op de recente dopingvondsten in Italië. "Zolang ik de gerechtelijke resultaten niet heb gezien, neem ik geen stappen", verklaarde de Fransman. "Ik wil eerst de officiële feiten van de Italiaanse onderzoeksrechters onder ogen hebben gehad. Lijsten met namen van renners en ploegen en welke verboden middelen er bij hen zijn gevonden. Pas dan kan ik beslissingen nemen. Wanneer blijkt dat ploegen en renners niet volgens de ethische wetten van de Tour de France handelen, wordt hun startbewijs ingetrokken. Komt de Italiaanse justitie gedurende de Tour nog met nieuwe feiten, dan sturen we de desbetreffende renners zonder pardon naar huis."

Leblanc benadrukte dat niet hele ploegen het slachtoffer mogen worden van individuele drogeringsacties van renners. "Dat ploegleider Giancarlo Ferretti van Fassa Bortolo meteen zijn kopman Dario Frigo heeft ontslagen, vind ik een goed gebaar. Voor het foute gedrag van één man mag je geen hele ploeg straffen." Hetzelfde geldt voor het Deense CSC, waar manager Bjarne Riis zijn klimmer Bo Hamburger, die positief was bij een EPO-controle, meteen naast de ploeg zette.

Over de vrees dat de Franse justitie gedurende de Tour weer invallen zal doen, was Leblanc kort. "Zij hebben daartoe het recht en wij hebben daar niets over te zeggen." Toch heerst binnen de Tour-organisatie enige hoop dat nieuwe razzia's, die de toekomst van 'La Grande Boucle' op het spel kunnen zetten, achterwege blijven. Op het ogenblik loopt er in Frankrijk geen gerechtelijke onderzoek naar bepaalde ploegen en/of renners.

Grotere angst is er in de wielerwereld voor een inval in België. In Antwerpen, op 9 juli komt een Tour-rit in de havenstad aan de Schelde aan, wordt momenteel nog gewerkt aan een dopingdossier. Daar is Justitie bezig met een onderzoek naar de Belgische bondscoach José de Cauwer, waar wellicht ook beroepswielrenners bij betrokken zijn. De desbetreffende procureur in Antwerpen staat als zeer streng en rechtlijnig te boek.

"Nu moet iedereen de boodschap toch begrepen hebben", zei Rabobank-ploegleider Theo de Rooy gisteravond geïrriteerd vanuit Zweden. "Na de Tour van 1998 was het vijf minuten voor twaalf, maar na deze Giro is het echt dertig seconden voor twaalf voor de wielersport. Ik kan me niet voorstellen dat er straks nog stommeriken zijn die het risico nemen om via de ploeg of individueel met verboden middelen naar de Tour te gaan. Niemand moet de Franse justitie nu nog toch nog maar enige grond geven om tot actie over te gaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.