De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Eind goed,
al goed

door Valentijn Driessen

   
 

ROTTERDAM - Evenals twee jaar geleden zal Sparta opnieuw de nacompetitie overleven. Niemand die daar nog aan twijfelt na de verdiende 2-0 overwinning gisteren thuis tegen directe concurrent Cambuur Leeuwarden. Het moet de Spartanen wel heel slecht vergaan zondag in Deventer, een monsternederlaag tegen Go Ahead Eagles, wil de ploeg sinds de intrede van het betaalde voetbal in 1954 voor het eerst degraderen. De ploeg van Wim van Hanegem speelt echter te goed voetbal in vergelijking met de andere deelnemers in groep B van de nacompetitie om dit te overkomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Nordin Boukhari zorgt voor een hoogstandje. Sparta lijkt na de 2-0 winst op Cambuur behouden te blijven voor de eredivisie. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Een 113-jarige hoort geen Russisch roulette te spelen, maar Sparta speelt het wel. Het is niet alleen slecht voor de zenuwen van de club, maar helemaal voor de gezondheid van een club. Wil de club uit Rotterdam-West niet een derde keer de loop op de eigen slaap moeten richten dan zal structureel iets dienen te veranderen bij Sparta. Want die ontsnappingen via de nacompetitie blijven niet altijd goed gaan. Wat dat betreft zou een kijkje in de keuken van RKC, waar Martin Jol en Marcel Brands sinds de overleving van de nacompetitie in 1999 iets moois hebben neergezet, aan te raden zijn.

Binnenkort zal de clubleiding naar buiten komen met de te ondernemen plannen om het scenario van dit seizoen te voorkomen. Belangrijk zal zijn of er geld vrijkomt en of Wim van Hanegem blijft als trainer. Van daaruit zal een stabiel beleid gevoerd moeten worden. Niet eenvoudig, wel noodzakelijk, wil het een avondje zoals gisteren hoe mooi het ook eindigde niet vaker meemaken.

Het wedstrijdformulier vermeldde trouwens twee spelers, die daarop niet werden verwacht. Bij Cambuur Leeuwarden stond centrale verdediger Henny van Schoonhoven in de basis en hetzelfde gold voor Dennis de Nooijer bij Sparta. Laatstgenoemde kreeg voor de tweede achtereenvolgende keer een spuit in z'n gebroken teen, terwijl de Utrechter in Friese dienst met succes beroep had aangetekend tegen z'n schorsing na een rode kaart eerder deze nacompetitie tegen Go Ahead Eagles.

Na zes minuten wist het duo direct alle ogen op het uitverkochte Kasteel op zich gericht. Ondanks al z'n gewicht en lengte liet Van Schoonhoven zich kinderlijk opzij zetten door De Nooijer. Waarschijnlijk nog niet opgewarmd, zag de Zeeuw z'n 'geplaatste' bal over de kruising verdwijnen. Achteraf de grootste Rotterdamse kans van de eerste helft. Er vielen nog wel wat mogelijkheden te noteren, maar het werd doelman Cees Paauwe niet overdreven moeilijk gemaakt.

Z'n collega Frank Kooiman moest aan de andere kant meer werk verzetten hoewel Sparta beter voetbalde dan de bezoekers. Maar evenals Paauwe hield Kooiman z'n doel schoon toen Fabian de Freitas (2) en Leonard van Utrecht voor hem opdoken. Hoewel het niveau misschien te wensen overliet, vergoedden de kansjes en vooral de spanning veel. Op een doelpunt was het wachten tot de 56e minuut. Het Kasteel trilde voor even op de 113-jarige grondvesten. Invaller Anders Nielsen hij verving halverwege de eerste helft de geblesseerde John Nieuwenburg legde een corner op het hoofd van de boomlange Michel Langerak. Via de borst van Van Utrecht, die de bal vergat weg te koppen, viel de bal in het doel.

Gezien het veldspel een terechte voorsprong. Wie verwachtte dat Sparta voor het verdedigen van de 1-0 ging, kent trainer Wim van Hanegem niet. Om geen onheil over z'n ploeg af te roepen werd De Nooijer niet vervangen door een middenvelder of verdediger, maar gewoon door een spits: Bram Marbus. Tien minuten later bewees de loyale invaller, die na de komst van Van Hanegem nauwelijks meer aan spelen toekomt, het gelijk van z'n oefenmeester door een voorzet van opnieuw Nielsen knap in te tikken bij de eerste paal: 2-0.

De definitieve redding van Sparta. Tegen Go Ahead Eagles lukte het Cambuur nog wel om twee doelpunten achterstand goed te maken; Sparta is van een andere orde. Van het niveau KPN Eredivisie. Om dit ook in de toekomst te blijven, wordt het zoals eerder gezegd hard werken op Spangen. Met ingang van vandaag want met het vertrek van basisspelers als Ali Elkhattabi (AZ), John Nieuwenburg (Ajax), Humphrey Rudge (Roda JC), Dennis de Nooijer (Heerenveen) en David Mendes da Silva (Newcastle United) zal de selectie snel op peil moeten worden gebracht. Maar eerder nog dient de vraag of Wim van Hanegem doorgaat, beantwoord te worden.

• Na het behoud voor de KPN Eredivisie hoopt Sparta Regi Blinker deze week nog aan te trekken en met Feyenoord tot een akkoord te komen over de huur van de Belgische aanvaller Tomas Buffel. Andere namen die rondzingen op het Kasteel zijn die van John Nieuwenburg en Jan van Halst, die van Ajax gehuurd zouden moeten worden.

Sparta - Cambuur Leeuwarden 2-0 (0-0). 56. Langerak 1-0, 67. Marbus 2-0. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 10.500. Gele kaart: Langerak, Nielsen (Sparta), De Freitas, Abma (Cambuur Leeuwarden).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.