De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Italiaanse wielersport
voorlopig stilgelegd

   
 

ROME - Vanaf 18 juni aanstaande zal de Italiaanse wielersport worden stopgezet. De stopzetting geldt voor alle Italiaanse wielrenactiviteiten, zowel in de amateur- als in de beroepsklasse. De fietsen worden pas weer opgepakt als een speciaal daarvoor benoemde commissie de ethische gedragcodes voor de wielrenners heeft bepaald om de doping te bestrijden. Er is nog geen tijdsbestek gegeven hoe lang de stopzetting van het Italiaanse wielrennen zal duren. Eergisteren was gesuggereerd dat het een maand kon duren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
De Italiaanse dopingzondaar Dario Frigo. (Foto: REUTERS)
De Italiaanse wielerbond FCI is gisteravond na drie uur vergaderen tot de datum van de stopzetting gekomen. De commissie zal worden geleid door Alfredo Martini, honorair voorzitter van de FCI. De voorzitter van de raad van beroepswielrennnen Sergio Fusaro coördineert de commissie. Cipollini, Ingrilli en Martinello zullen binnen de 'ethische commissie' de wielrenners vertegenwoordigen. De overigen zijn artsen en organisatoren, waaronder Castellano.

De internationale wielrenunie UCI was tegen de stop. Voorzitter Hein Verbruggen zei voordat het besluit werd genomen dat het negatieve consequenties voor de sportwereld kan hebben. De voorzitter van het Italiaanse Olympisch Comité, Coni Gianni Petrucci, antwoordde Verbruggen dat de stopzetting niet als een straf moet worden gezien die ook onschuldigen zou treffen, maar "een pauze van bezinning voor de wielrensport, totdat een ethische gedragscode is bepaald".

De Italiaanse wielerbond FCI heeft met haar besluit het voorstel van Petrucci ingewilligd.

Petrucci was eergisteren na de massale dopingaffaire tijdens de Giro d'Italia met het voorstel gekomen om voorlopig te stoppen. Tegen een 60-tal wielrenners en 26 mensen rondom hen loopt een onderzoek. De organisatoren van de Tour de France lieten gisteravond weten dat wielrenners die schuldig worden verklaard, niet aan de Tour kunnen deelnemen. Ze verdedigen de acties van de Italiaanse politie, die terwille van de dopingcontrole spontaan huiszoeking bij de wielrenners deed.

Dario Frigo is onschuldig! De verboden producten die vrijdag bij de razzia van de antidopingbrigade (NAS) op zijn hotelkamer werden aangetroffen, waren niet bestemd voor gebruik. Frigo: "Ik had ze uit voorzorg."

De hypocrisie ten top. Nadat de Italiaanse topcoureur afgelopen vrijdag door zijn werkgever Fassa Bortolo op staande voet was ontslagen, verklaarde de winnaar van Parijs-Nice en de Ronde van Romandië dat hij niet, zoals Marco Pantani, alle beschuldigingen zou ontkennen. Tijdens het verhoor door Giacomo Aiello, de voorzitter van de antidopingcommissie van het Italiaanse Olympisch Comité en leden van de NAS, dat acht uur in beslag nam, kwam Frigo op dat standpunt terug. "Ik heb nooit doping gebruikt, maar ik realiseer mij wel dat het fout was om bepaalde producten op mijn kamer te bewaren. De middelen die gevonden zijn, zaten overigens in mijn bagage en niet in mijn bloed. Tevens wil ik hierbij verklaren dat ik niet de anonieme renner ben die de opsporingsbrigade heeft ingelicht over de praktijken die in het peloton plaatsvinden."

Aiello was tevreden met de verklaring van Frigo, die wel een verklaring aflegde over het circuit van handelaren en tussenpersonen. "Het was een buitengewoon openhartig gesprek. Ik hoop dat zijn voorbeeld door andere coureurs wordt gevolgd, zodat er eindelijk een einde aan de dopingpraktijken in de wielersport kan worden gemaakt. Bij de uitspraak van een straf zullen wij hiermee zeker rekening houden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.