D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Fortuna stelt
orde op zaken

door Jeroen Kapteijns

SITTARD - Veranderlijkheid. Als iets de nacompetitie kenmerkt, is het dat wel. Fortuna Sittard en FC Volendam vormden daarvan in hun tweede onderlinge duel in drie dagen het levende bewijs. Aan de boorden van het IJsselmeer was FC Volendam afgelopen zondag de mentaal frissere ploeg. Het geremd voetballende Fortuna kreeg met 1-0 de deksel op de neus. In Limburg waren de ervaren Fortunezen echter een stevig maatje te groot voor FC Volendam: 3-1. Door deze zege verovert Fortuna de koppositie in poule A.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Robert Roest heeft gescoord uit een strafschop. Fortuna won gisteren met 3-1 van Volendam. (Foto: ANP)
Fortuna Sittard-trainer Frans Thijssen kan bogen op een imposante voetbalcarrière. Als technische middenvelder van onder meer Ipswich Town en het Nederlands elftal was tactisch vernuft zijn handelsmerk. Als trainer blijkt Thijssen niets van zijn geslepenheid verloren te hebben. Onder meer door enkele omzettingen in het elftal draaide Fortuna ditmaal wel op volle toeren tegen FC Volendam.

Eindelijk wisten de Limburgers gevaar over de flanken te ontwikkelen. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor Fritz Emeran. Bij de eerdere confrontatie nog rechtsback, nu in een aanvallende rol op de rechterflank. De kleine Fransman heeft een piekfijne techniek en stichtte van meet af aan veel gevaar met zijn dribbels.

Het geconcentreerd spelende Fortuna zette FC Volendam meteen het mes op de keel. Het eerste doelgevaar was van spits Nenad Bjekovic, die in de 12e minuut zijn specialiteit kort wegdraaien en uithalen maar weer eens uit de kast haalde.

FC Volendam stelde daar weinig tegenover. Zo frank en vrij als de jonge ploeg van trainer Henk Wisman in het thuisduel opereerde, zo moeizaam ging het ditmaal. Helemaal kritiek werd de Volendamse situatie toen na twintig minuten aanvoerder Mischa Salden vanwege natrappen met rood kon vertrekken.

Na deze tegenslag rechtte FC Volendam de rug, resulterend in een schot van Quincy van Ommeren én een strafschop. Van Halst maakte hands, scheidsrechter Jack van Hulten aarzelde niet en Yuri Rose schoot keurig raak: 0-1.

Vanzelfsprekend veranderde het wedstrijdbeeld niet door deze treffer. Fortuna viel aan, FC Volendam verdedigde. De in de basis gestarte Ronald Hamming en Joost Volmer verprutsten echter grote kansen. Op slag van rust kreeg Fortuna een buitenkansje op de gelijkmaker. Bjekovic versierde een strafschop, Robert Roest deed alles precies hetzelfde als Rose: 1-1.

In de rust paste Thijssen zijn elftal aan de man-meersituatie aan. De Belg Stijn Haeldermans, een controlerende middenvelder die op de linkerflank aanvallend weinig uitrichtte, verdween en voor hem in de plaats kwam de gevaarlijke aanvaller Rolf Landerl. De Oostenrijker zou Fortuna naar de overwinning leiden. Koud in het veld haalde hij al de achterlijn en zette perfect voor op Bjekovic. Diens inzet werd echter door linksback Carel Bartele van de lijn gehaald.

Meteen daarop viel de 2-1. Een afgemeten voorzet van Emeran werd tot doelpunt gepromoveerd door Hamming. De volgende treffer liet vervolgens lang op zich wachten. Hamming, Bjekovic en Landerl misten een serie kansen. Dit gebrek aan doortastendheid is al het hele seizoen de makke van Fortuna, maar ditmaal werd het de Limburgers niet noodlottig. Uiteindelijk was het Landerl die een kwartier voor tijd de 3-1 eindstand op het bord bracht.

Fortuna Sittard - Volendam 3-1 (1-1). 31. Rose 0-1 (strafschop), 45. Roest 1-1 (strafschop), 49. Hamming 2-1, 74. Landerl 3-1. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 10.000. Rode kaart: 20. Salden (Volendam). Gele kaart: Hermans, Volmer, Landerl, Van Halst, Kiekens (Fortuna Sittard), Ten Heuvel, Van Ommeren, Ravensberger, Boots, Bartele (Volendam).