De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  S&P plaatst KPN aan de
financiële hartbewaking

Van een onzer redacteuren

   
 

AMSTERDAM - KPN is aan de financiële hartbewaking geplaatst. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's meldde gisteren de ratings van het geplaagde telecomconcern op 'creditwatch' te zetten. Volgens analisten komt de stap niet uit de lucht vallen. De koers van het aandeel klom gisteren dan ook voor het eerst in anderhalve week met 4,9% naar EUR6,80.

Door de maatregel van S&P is een hernieuwde verlaging van de kredietwaardigheid van KPN dichterbij gekomen. In dat geval wordt het voor het concern duurder om geld te lenen. De dreigende verlaging geldt voor zowel kortlopende als langlopende schulden. Overigens blijft KPN ook na een verlaging binnen de zogenoemde 'investment-grade' categorie.

S&P zegt tot de stap te zijn overgegaan uit zorg dat KPN er niet in slaagt zijn schuldpositie op korte termijn terug te dringen. De totale schuld van het concern bedraagt circa EUR23 miljard. Om de huidige ratings te kunnen handhaven moet het concern dit bedrag dit jaar terugdringen tot minimaal EUR17,8 miljard.

KPN zal dus ruim EUR5 miljard moeten ophoesten, en dat wordt volgens S&P een harde dobber. "Dit wordt zeer uitdagend gegeven de voortdurende zwakte van prijzen van activa in de telecomsector en waarschijnlijke vertragingen in de verkoop van activa", aldus de kredietbeoordelaar in een verklaring.

Het Nederlandse telecomconcern reageerde gisteren strijdlustig op de mededeling. "Kijk nou eens wat wij deze week hebben aangekondigd", aldus een woordvoerder, verwijzend naar het afstoten van het Eircom-belang voor EUR600 miljoen en de verkoop van dochter KPN Lease voor EUR150 miljoen. "Een verlaging van de kredietwaardigheid is wat ons betreft niet aan de orde. Wij hebben daarom bewust niet uitgerekend wat dat KPN aan extra rentelasten zou kosten", zo gaf hij slim antwoord.

In de financiële wereld werd redelijk laconiek over het waarschuwende vingertje van S&P gedaan. "Het zat er wel aan te komen", zegt analist Philip Scholte (Van der Hoop Effectenbank). "Door alle onzekerheid groeit natuurlijk de twijfel of KPN de schulden afdoende kan saneren."

Wat dat betreft gaf British Telecom gisteren het 'goede voorbeeld'. De Britse telecomreus, die eveneens gebukt gaat onder een zware schuldenlast van circa EUR48 miljard, maakte bekend voor EUR3,8 miljard aan vastgoed te hebben verkocht aan Telereal, waar twee Britse vastgoed-ondernemingen achter schuil gaan. Onder de verkochte activa zijn 7000 telefooncentrales en 300 kantoorpanden.

KPN zal 'zo snel mogelijk' de eigen plannen voor de schuldsanering presenteren, zo roept het concern al weken. De aanhoudende radiostilte heeft intussen kritiek uitgelokt van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Tegen Radio 1 zei VEB-directeur Peter Paul de Vries gisteren dat KPN het onheil over zich afroept door de kaken op elkaar te houden. Daardoor wordt op de beurs het aandeel KPN gemakkelijk een speelbal van speculatieve hedgefunds.

De KPN-zegsman reageerde geprikkeld op de VEB-kritiek. "Het is niet zo dat we wachten met het doen van mededelingen, maar het gaat om zeer complexe processen, die veel tijd vergen. Het is dus niet exact te zeggen wanneer we met nieuws naar buiten kunnen."

Topman Paul Smits verbreekt vandaag in ieder geval het stilzwijgen tegenover zijn eigen medewerkers. In twee sessies wordt het voltallige personeel per videoconferentie toegesproken. Volgens de woordvoerder ligt het niet in de verwachting dat de bestuursvoorzitter de gelegenheid aangrijpt om de medewerkers in te lichten over de toekomstige strategie. "Hij zal het personeel uitleggen wat hij denkt en doet. De medewerkers kunnen daar vragen over stellen. Dat kan over van alles gaan."

De videoconferentie volgt op een brief die Smits vorige week aan het personeel stuurde om de onrust weg te nemen. De recente koersval doet menig KPN'er ook pijn in de portemonnee. Begin mei werd namelijk een nieuwe optieregeling van kracht, waarbij medewerkers een optie kregen met een uitoefenprijs van circa EUR15 en een looptijd van drie jaar. De belasting over die optie moest vooraf worden betaald en werd verrekend over de winstuitkering.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.