De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Veestapel moet
helft kleiner

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - De Nederlandse veestapel moet in de komende 30 jaar met meer dan de helft worden verkleind. Om de uitstoot van ammoniak te beperken, moeten ook de koeien uit de intensieve (melk)veehouderij verhuizen naar emissievrije stallen en moet de weidegang worden beperkt, zo schrijft het kabinet in het nieuwe Nationaal Milieubeleidsplan (NMP-4) dat gisteren officieel is gepresenteerd door minister Pronk (Milieu).

Het plan gaat zo'n 20 miljard gulden kosten. Over de financiering heeft het kabinet echter nog niet gesproken.

Wei

"Dat betekent niet dat de koe uit de wei verdwijnt, maar alleen het aantal zal afnemen", probeerde Pronk een discussie in de kiem te smoren. Zijn collega Brinkhorst (Landbouw) meldde namelijk enkele dagen geleden nog dat koeien juist meer in de wei moeten staan.

Boerenorganisatie LTO-Nederland is tegen het plan om de koeien voortaan maar op stal te houden. "Koeien horen in de wei, dat wil de maatschappij immers ook", zegt LTO-woordvoerder G. Pinxterhuis. Volgens de boeren is weidegang ook beter voor het welzijn van de dieren en het aangezicht van het landschap. Verder vindt LTO dat een reductie van de veestapel met 50 procent geen doel op zich moet zijn. "Het gaat immers om het milieu. Een reductie met de helft zou een forse sanering betekenen, hoewel het aantal melkkoeien jaarlijks sowieso al afneemt."

De agrarische sector staat tot 2030 een fikse sanering te wachten. Het kabinet wil bijvoorbeeld af van de massale intensieve veeteelt en zoekt naar mogelijkheden om de milieuvriendelijke, duurzame landbouw te stimuleren. Ook zal 200.000 tot 300.000 hectare landbouwgrond verdwijnen om als natte grond toegevoegd te worden aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) die de grote groene gebieden in ons land verbindt.

Doelen

Hoe die doelstellingen bereikt moeten worden, is nog slechts gedeeltelijk bekend. Om de milieudoelen in 2010 zoveel mogelijk te halen, komen er aanvullende maatregelen om de uitstoot van schadelijke stoffen als ammoniak, fosfaat, stikstof en zware metalen aan te pakken. Terwijl ook extra maatregelen nodig zijn om verdroging van de bodem te bestrijden.

In het NMP-4 wordt verder nog niet gekozen voor een verplichte afname van 3% groene stroom door burgers in 2003, zoals minister Pronk wel wil, maar zijn collega Jorritsma (Economische Zaken) niet. Het besluit is "vooruitgeschoven", erkende Pronk, tot de nieuwe begroting die op prinsjesdag wordt gepresenteerd. Wat de bewindsman betreft, moeten bedrijven en burgers ook minder energie gaan verbruiken.

Naast strengere normen voor het produceren van geluid, gaat het kabinet ook strengere eisen stellen aan potentieel gevaarlijke bedrijven, zoals lpg-stations en vuurwerkopslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen. In reactie op de rampen in Enschede en Volendam gaat het kabinet strenger controleren of omwonende burgers geen gevaar lopen. Als die veiligheid niet gegarandeerd kan worden, zullen bedrijven moeten verhuizen of zelfs sluiten.

In het NMP concludeert het kabinet dat het milieubeleid dat de afgelopen jaren is gevoerd, voor een belangrijk deel effect heeft gehad. Er moet echter nog veel gebeuren, omdat sommige problemen zoals de uitstoot van CO2, het energieverbruik en het verdwijnen van de biodiversiteit erg hardnekkig zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.