De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Double Trouble voor
Nederlandse Gamegate

door Alfred Monterie

   
 

DEN BOSCH - Gamegate, Nederlands grootste ontwikkelaar van online computergames, staat op de rand van de financiële ondergang. De producent van het populaire pauzespelletje 'Double Trouble' heeft nu zelf ernstige zorgen. Zo bevestigt de directie. Afgelopen oktober leek ex-Philips topman Roel Pieper het bedrijf uit Den Bosch te gaan redden. Maar deze haakte af na de boekhouding te hebben bekeken.

Vervolgens werd Gamegate doorgeschoven naar Hans Eekhof, die er vijf miljoen gulden in stopte. Deze Eekhof, die eerder ƒ165 miljoen overhield aan een bedrijf dat medische implantaten vervaardigt, weigert sinds kort meer geld in Gamegate te stoppen.

Vandaag wordt beslist over het aanvragen van uitstel van betaling, aldus algemeen directeur J. Laeven. Overigens ligt het niet aan de populariteit van de spelletjes die Gamegate ontwikkelt. Maandelijks wordt zes miljoen keer een game van het Bossche bedrijf gespeeld op websites, zoals MSN (Microsoft), Lycos en America Online. Daarnaast worden voor Fox Kids Europe 15 games ontwikkeld.

Als iemand via internet tegen de computer speelt, duurt dat gemiddeld 20 minuten. Bij 'multi player games' waaraan mensen op verschillende locaties wereldwijd aan mee doen, loopt de gemiddelde speelduur op tot 32 minuten. Gamegate krijgt weer een deel van de telefoontikken terug als vergoeding. Daarnaast had het geld vooral uit reclame op de websites moeten komen, waar de games zijn te spelen. Maar deze inkomstenstroom valt tegen, aldus Laeven.

Zijn hoop is nu gevestigd op een internationaal marketing-communicatiebedrijf dat de games zou willen verkopen aan grote merkfabrikanten. "Double Trouble zou dan bijvoorbeeld als Liptonice- of Nivea-game kunnen worden gespeeld. Op deze manier krijgen merken meer aandacht."

Kringen rond het bedrijf weten te melden dat vooral ongeduld bij de particuliere geldschieters Gamegate parten speelt. Investeerders willen momenteel direct rendement zien. Zo ook Hans Eekhof. Die begon als commissaris/geldschieter met veel energie en enthousiasme de game-ontwikkelaar te saneren. Maar na een half jaar kwam hij er achter dat games maken iets anders is dan implantaten.

Eekhof beleefde meer plezier aan zijn prestigieuze zeiljacht Innovision 7, dat met Olympisch zeiler Roy Heiner aan boord mee doet aan de Admiral's Cup. Ook de Indiase multimiljonair Krishna Gopela die familiekapitaal in Gamegate heeft gestoken, wil de stekker er uit halen. Dat is 'double trouble' voor het gamesbedrijf.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.