De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Portillo wil Tories
naar centrum leiden

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - De 48-jarige Michael Portillo heeft zich gisteren officieel kandidaat gesteld voor het leiderschap van de Conservatieven. Hij kreeg van 12 van de 18 schaduw-ministers van de Tories steun.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Michael Portillo. (Foto: EPA)
Portillo weet zich gesteund door de kern van de Conservatieven. Alleen de uiterst rechtse Anne Widdecombe verklaarde "niet onder Portillo te kunnen dienen". Mogelijk sluit de euro-voorstander Kenneth Clarke, ex-minister van Financiën, zich nog bij hem aan. Deskundigen noemen hun eventuele samenwerking "het droomscenario" voor de Conservatieven.

Portillo zei dat hij wil proberen de partij naar het politieke midden te bewegen. Onder zijn leiderschap zal de Conservatieve Partij zich overigens wel blijven verzetten tegen Britse toetreding tot de Europese monetaire unie, zei Portillo. Hij benadrukte dat dit niet betekent dat hij een breder anti-Europees beleid wil voeren. "De weerstand tegen de euro zal meer indruk maken als die afkomstig is van een partij die internationalistisch is en streeft naar een vriendschappelijk debat met haar Europese buren."

Vier jaar geleden stond Michael Portillo al te boek als een geschikte kandidaat om het roer in de Conservatieve Partij over te nemen. Verlies van zijn parlementszetel bij de verkiezingen maakte dat echter onmogelijk. Een tussentijdse verkiezing bracht hem in 1999 weer terug in beeld.

Opgeschoven

Van de tijd die hij noodgedwongen in de politieke coulissen doorbracht heeft Portillo goed gebruik gemaakt. Hij greep de periode aan om van de rechtervleugel van de Conservatieven op te schuiven naar het politieke midden. Ondanks zijn bekentenis, dat hij als student homoseksuele ervaringen had gehad, werd hij voor het rijke Londense district Chelsea en Kensington in het Lagerhuis gekozen.

Als charismatisch woordvoerder van zijn partij voor economische zaken stak hij de saaiere partijleider William Hague regelmatig naar de kroon. Portillo, zoon van een Schotse onderwijzeres en een Spaanse vluchteling die in de jaren '30 vocht tegen de fascisten van generaal Francisco Franco, werd in 1984 voor het eerst in het Lagerhuis gekozen.

Sommige waarnemers betwijfelen of Portillo helemaal oprecht is. Hij stemde eerder onder andere tegen de toelating van homo's in het leger en verlaging van de leeftijd waarom homo's worden geacht zelf te kunnen beslissen of zij seks willen hebben. Desondanks vinden de meesten dat hij de meest geschikte Conservatief is om het roer van Hague over te nemen. • Michael Portillo ...charisma...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.