De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush negeert
scepsis onder
bondgenoten

door Guido van de Kreeke

   
 

BRUSSEL - De Amerikaanse president George Bush is zo overtuigd van de noodzaak van een afweerschild tegen raketten uit 'schurkenstaten' dat hij, ondanks veel beloften tot overleg, vrij ruw over Europese bedenkingen heen walst. Ook het ABM-verdrag uit 1972 dat altijd als een hoeksteen voor strategische wapenbeheersing is gezien, noemde hij onverbloemd "zwaar achterhaald".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Enkele honderden activisten demonstreerden gisteren voor het NAVO-hoofdkwartier in Brussel tegen president Bush. (Foto: EPA)
Tijdens zijn debuut op de top van negentien NAVO-staatshoofden en -regeringsleiders op hun hoofdkwartier in Brussel, had hij niet al te veel oor voor de bedenkingen van de Franse president Chirac, de Duitse bondskanselier Schröder en de net herkozen Britse premier Blair.

De Europese leiders maakten bijna in koor duidelijk dat je bij zulke ingewikkelde zaken, gezien alle haken en ogen die eraan zitten, niet te hard van stapel moet lopen. Zij zijn niet alleen huiverig het stelsel van internationale verdragen overhoop te halen, maar zijn ook nog niet allemaal overtuigd van het nut van een raketschild.

Schröder stelde vast dat, los van de technische haalbaarheid, het niet zeker is dat met een raketschild de internationale veiligheid verbeterd wordt. "Rusland en China moeten bij overwegingen betrokken worden", aldus de Duitse bondskanselier.

Vastberaden

De door journalisten verwoorde kritiek dat de VS warm lopen voor een afweersysteem waarvan nog nergens vaststaat dat het zal werken, beantwoordde Bush recht voor z'n raap: "Die kritiek is hartstikke fout! Natuurlijk gaan we geen systeem installeren dat niet werkt, wat heb je daar nu aan! Het wordt gewoon een systeem dat werkt!"

Na afloop telde Bush met optimisme zijn zegeningen. Hij constateerde dat er een behoorlijke instemming bestaat met zijn stelling dat er wel degelijk een raketdreiging uit onbetrouwbare staten bestaat. Vooral de juist aangetreden Italiaanse premier Berlusconi, de Spaanse premier Aznar en de nieuwe NAVO-leden Polen, Hongarije en Tjechië reageerden positief.

NAVO-secretaris-generaal George Robertson onderstreepte dat de soep vooreerst nog niet zo heet wordt gegeten als hij is opgediend. "De VS hebben nog geen specifiek voorstel van hoe raketten onderschept zouden moeten worden. De president vroeg alleen maar om een open benadering door de bondgenoten."

Uitbreiding

Robertson mocht na het beraad met Bush bovendien aankondigen dat een nieuwe uitbreidingsronde van de NAVO aanstaande is. November volgend jaar zal, ondanks bezwaren van Rusland, op de NAVO-top in Praag de naam van tenminste een land bekend gemaakt worden.

President Bush zei grote prioriteit te geven aan samenwerking in de NAVO. "Onze veiligheid is ondeelbaar." Hij beloofde, ook al heeft hij tijdens zijn verkiezingscampagne anders verklaard, geen troepen eenzijdig uit de Balkan terug te trekken. Hij herhaalde de woorden van zijn minister van Buitenlandse Zaken Powell: "Samen uit, samen thuis."

De NAVO-top was uiterst bezorgd over de ontwikkelingen in Macedonië. Er werd besloten de directe bemoeienissen daar op te voeren. Robertson vertrekt daartoe met onderhandelingsexperts vandaag nog naar de Macedonische hoofdstad Skopje.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.