De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nederlandse soldaat
in Bosnië verkracht
door Britse collega's

Van onze speciale verslaggever

   
 

BUGOJNO (BOSNIË) - Een mannelijke Nederlandse soldaat blijkt afgelopen zondag in Bosnië te zijn verkracht door twee Britse militairen. Het afschuwelijke incident vond plaats op een Britse legerbasis bij Banja Luka in het noorden van Bosnië.

Commandant overste Gerard van Opdorp van het Nederlandse bataljon, dat tot de internationale vredestroepen van SFOR behoort, maakte dit gisteren tot stomme verbazing van zijn 200 manschappen tijdens het ochtendappèl bekend, iets wat in militaire kringen zeer ongebruikelijk is.

Het bataljon van Van Opdorp heeft een basis bij het meer dan 100 kilometer zuidelijker gelegen Bugojno. De verkrachte soldaat, die is opgevangen door een sociaal-medisch team van Defensie, behoort tot een verkenningscompagnie die bij de Britten was ondergebracht.

De verkrachting vond plaats op een afgelegen plek van het Britse legerkamp, een gebouwtje waar alle telecommunicatie is gehuisvest.

Excuses

Minister De Grave (Defensie) is door de Nederlandse bevelhebbers in Bosnië op de hoogte gesteld van de brute daad. De Grave heeft onmiddellijk zijn Britse collega gebeld om zijn afschuw over het incident uit te spreken, aldus Van Opdorp. De Britse regering heeft daarop excuses aangeboden.

De twee Britse militairen worden strafrechtelijk vervolgd, wat verder gaat dan het gebruikelijke tuchtrecht voor soldaten. Zij kunnen tot zware straffen worden veroordeeld en mogelijk worden ontslagen.

Van Opdorp heeft het macabere nieuws voor het front van de troepen gemeld, omdat hij signalen had gekregen dat een aantal Nederlandse militairen op wraak uit zou zijn. "Daar mag absoluut geen sprake van zijn. We werken prima samen met de Britse troepen, die er verder ook niks aan kunnen doen", waarschuwde Van Opdorp zijn troepen. Juist gistermiddag ontving de Nederlandse basis een contingent Britse militairen. "Ik wil voorkomen dat de zaak escaleert", aldus Van Opdorp in een toelichting.

Nederlandse militairen, die anoniem wilden blijven, meldden dat bruut geweld bij Britse soldaten in Bosnië "schering en inslag" is. "Het wordt tijd dat daar een einde aan wordt gemaakt", aldus de woedende Nederlanders.

Voor Van Opdorps bataljon is de verkrachting het tweede ernstige incident in korte tijd. Enkele weken gelegen kwam een Nederlandse soldaat om bij een ongeluk met een tank tijdens een oefening.

Verder was er in het bataljon opschudding doordat er vorige nacht een verkenningsgroep in de bergen was zoekgeraakt. Het voertuig van deze groep was in een kom tussen twee bergtoppen blijven steken en tot overmaat van ramp was de verbinding met de thuisbasis uitgevallen. Eenheden van de compagnie waartoe de groep behoorde, zijn de hele nacht in touw geweest om hun collega's te vinden. Bij het krieken van de dag werd zelfs een helikopter ingezet. Vlak voor het ochtendappèl werden de ongelukkigen na veertien uur zonder eten te hebben gezeten eindelijk uit hun benarde positie bevrijd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.