De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 14 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Woonlasten stijgen 8%

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar gemiddeld met 8 procent. Inwoners van het Gelderse Rozendaal betalen de hoofdprijs. Zij zien hun kosten met niet minder dan 40 procent stijgen en maken dit jaar maar liefst 2177 gulden over aan hun gemeente.

Net als vorig jaar is het in de gemeente Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen het goedkoopst wonen. Daar betaalt men dit jaar gemiddeld 751 gulden aan onroerendzaakbelasting (ozb), reinigingsheffing en rioolrecht. Het Nederlandse gemiddelde ligt op 1214 gulden.

Dit blijkt uit de Atlas van de lokale lasten 2001 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) die vandaag uitkomt. Het COELO is verbonden aan de Rijksuniversiteit van Groningen en onderzoekt jaarlijks de heffingen van alle gemeenten, provincies en waterschappen.

Ozb-aanslag

Huiseigenaren waren bang dat zij dit jaar een flink hogere ozb-aanslag dan voorgaande jaren in de bus zouden krijgen. De aanslag van dit jaar is namelijk gebaseerd op de huizenprijs van januari 1999. Voorheen gold de taxatiewaarde van 1995. In de tussenliggende periode zijn de huizenprijzen volgens het COELO gemiddeld met maar liefst 67 procent gestegen. Zonder een tariefverlaging zou dit betekenen dat de ozb-aanslag ook met tweederde omhoog zou gaan.

Maar omdat de gemeenten hun ozb-tarieven voor dit jaar gemiddeld met iets meer dan eenderde hebben verlaagd blijkt de vrees voor een explosieve stijging in veel gevallen ongegrond. Gemiddeld blijft de ozb-stijging in Nederland beperkt tot 6,4 procent.

De consumentenorganisatie voor woningeigenaren, Vereniging Eigen Huis (VEH), is 'half tevreden' met deze toename. "Dit betekent dat de gemeenten over het algemeen gehoor hebben gegeven aan ons verzoek om de tarieven te verlagen", zo verklaart woordvoerder IJda Geerts van VEH. Maar zij is ontevreden dat de ozb toch nog met 6,4 procent gestegen is. "Wij wilden maximaal vier procent. Daarom zijn we maar half tevreden."

Inwoners van de gemeente Breukelen zullen het hier overigens absoluut niet mee eens zijn. Daar stijgt de ozb met maar liefst 75 procent. Omdat de andere woonlasten daar dalen stijgen de gemeentelijke woonlasten in Breukelen met 'slechts' 40 procent. Grootste daler is de gemeente Harmelen in de provincie Utrecht. Daar gaan de totale woonkosten dit jaar met een kwart omlaag.

Onderzoeker Maarten Allers van het COELO legt uit hoe deze verschillen tot stand komen. "De gemeenten waar de waarde van de huizen bovengemiddeld gestegen is, krijgen minder geld uit Den Haag. Hierdoor kan de waardestijging van de huizen niet volledig gecompenseerd worden door een tariefverlaging en betaalt men meer ozb dan vorig jaar."

Van de inwoners van de vier grote steden gaan alleen de Amsterdammers meer betalen. Hun gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar met een kleine vier procent naar 1052 gulden. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn de burgers dit jaar wat woonlasten betreft goedkoper uit. Zij betalen in 2001 respectievelijk 1111, 1163 en 1134 gulden aan hun gemeente.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 14 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.