De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Trilogie in de maak voor Kuerten
   
 

PARIJS - Kort, krachtig en helaas veel te eenzijdig; zo luidde de receptuur van de twee halve finales die gisteren in het mannentoernooi op Roland Garros werden afgewerkt. Weinig smulwerk dus voor het publiek, maar dat was Gustavo Kuerten gisteren even worst. De Braziliaan won op imponerende wijze van zijn Spaanse tegenstander Juan Carlos Ferrero (6-4, 6-4, 6-3) en is nog één stap verwijderd van zijn derde Roland Garros-titel. Alex Corretja is de enige speler die Kuerten tijdens de vervolmaking van zijn trilogie nog kan laten struikelen. De Spanjaard, in 1998 ook al (verliezend) finalist op Roland Garros, was tot groot verdriet van ruim 15.000 steeds stiller wordende Fransen veel te sterk voor Sébastien Grosjean: 7-6, 6-4, 6-4.

Juan Carlos Ferrero mag dan wel een koninklijke voornaam hebben, maar Kuerten maakte hem gisteren op niet mis te verstane wijze duidelijk dat er meer nodig is om tot 'Koning van Roland Garros' gekroond te worden. De Braziliaanse titelverdediger liet met spel, dat hij later zelf de waardering 'close to perfection' zou geven, niets heel van de reputatie van Ferrero, die onder zijn schuilnaam 'El Mosquito' (de mug) als een sluipmoordenaar naar de halve finales van de Franse Open was gekropen. Daarin was hij precies een jaar geleden door dezelfde Kuerten in vijf zwaarbevochten sets uit het toernooi geknikkerd en gisteren verging het de Spanjaard eigenlijk alleen maar slechter.

De wanhoop viel na afloop dan ook in de diep weggevallen ogen van Ferrero te lezen. Het 21-jarige loopwonder voelt zich op gravelbanen normaal gesproken beter thuis dan in zijn eigen woning, maar gisteren wilde het magische gravelgevoel maar geen bezit van zijn ranke lijf nemen. Niet dat de Spanjaard slecht speelde, maar hij bevond zichzelf tegenover de regerend Roland Garros-kampioen, die bij het wakker worden had beslist dat hij niet van plan was zijn regeerperiode op een sombere vrijdagmiddag te beëindigen. En Kuertens wil is op Roland Garros nog steeds wet, zoals gisteren weer eens overduidelijk bleek.

Voor Ferrero's wanhopige blik na afloop viel dan ook heel wat begrip op te brengen. Hij had gevochten voor wat hij waard was, geknokt voor ieder punt en met die inzet een flink aantal kansen op een betere uitslag verkregen. Maar uitgerekend op de momenten dat Ferrero bloed rook hij kreeg niet minder dan zestien breekpunten toverde Kuerten een dodelijke service, een vernietigende groundstroke of een uitgekiend dropshot uit zijn racket, dat regelmatig de macht van een koninklijke scepter bleek te bezitten. Twee keer slechts wist Ferrero de service van Kuerten daadwerkelijk te breken, maar beide keren maakte een oppermachtige Kuerten die voorsprong in ijltempo weer ongedaan. Ferrero's conclusie na afloop van de partij was dan ook de enige juiste: "Kuerten houdt van deze baan, dit is 'zijn' Parijs en hij is hier heel moeilijk te verslaan. En laten we wel zijn, Kuerten staat niet voor niets op de eerste plaats van de wereldranglijst."

Weet Kuerten morgen ook Corretja te verslaan, dan neemt de Braziliaan tevens de koppositie in de Champions Race over van Agassi, die daar sinds zijn zegetocht bij de Australian Open bivakkeert. En kan 'Guga' met een gerust hart wat vakantieweken opnemen, want hij benadrukte na zijn overwinning op Ferrero nogmaals niet van plan te zijn op Wimbledon in actie te komen. "Mijn lichaam heeft rust nodig. Ik heb dit jaar al heel veel partijen gespeeld (41, inclusief de finale van morgen, red.), waaronder flink wat finales. Vorig jaar ben ik op Wimbledon ziek geworden, dat was geen leuke ervaring. Ik wil mijn lichaam door artsen laten onderzoeken en weer helemaal op kracht laten komen. Nu direct weer op grasbanen gaan spelen om me voor te bereiden op Wimbledon is waarschijnlijk te veel van het goede. Daarom neem ik na de finale een paar weken rust." Er lopen in Parijs een paar Spanjaarden rond die Kuerten met liefde twee weken eerder op vakantie hadden gestuurd.

Parijs. Roland Garros, 15 miljoen gulden. Halve finales: Kuerten (Bra/1) - Ferrero (Spa/4) 6-4 6-4 6-3, Corretja (Spa/13) - Grosjean (Fra/10) 7-6 6-4 6-4.

Dubbelspel. Mannen, halve finales: Pala/Vizner (Tsj) - Clement/Escude (Fra) 7-5 6-4. Vrouwen, halve finales: Dokic (Joe)/Martinez (Spa) - Raymond (VSt)/Stubbs (Aus) 7-5 6-2, Pascual (Spa)/Suarez (Arg) - Henin (Bel)/Tatarkova (Oek) 6-2 6-0.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.