De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Volleyballers vroeg uit de veren

door Willem Held

   
 

FORTALEZA - Het slopende ritme van de World League neemt de volleyballers van de nationale ploeg dit weekend pas echt goed te grazen. Kort na een twintig uur durende reis moet het vernieuwde Oranje vandaag en morgen aantreden tegen het sterke Brazilië. Wegens de tropische hitte in de kustplaats Fortaleza beginnen de wedstrijden al om negen uur in de ochtend. Bondscoach Goedkoop wil dat zijn mannen om vijf uur naast hun bed staan.

"Je kunt niet zo uit je bed het veld in stappen en dus moeten we er vroeg uit", zegt Goedkoop voor de eerste training in het fraaie indoorstadion Paulo Sarasate. "Bijkomend voordeel is dat we op deze manier bijna in het Nederlandse ritme blijven, Thuis is het vijf uur later en dus komen die vroege aanvangstijden hier helemaal niet zo slecht uit."

Morgenavond, na de tweede wedstrijd, vertrekt de Nederlandse ploeg al weer uit de levendige badplaats in het noordoosten van Brazilië. Het reisschema is een dag vervroegd, omdat Goedkoop zo snel mogelijk weer in Nederland wil zijn. Zo kan namelijk de voorbereiding op de laatste groepswedstrijden tegen Amerika tijdig beginnen. De uitslagen van deze twee ontmoetingen in Amsterdam (vrijdag en zondag) zullen waarschijnlijk bepalen of Oranje zich plaatst voor de finaleronde van de World League in Polen.

De kans is klein dat Nederland vandaag of morgen tegen Brazilië tot winst komt. Dit vooral ook omdat de twee aanvalskanonnen Richard Schuil en Guido Görtzen tijdens deze energievretende trip niet van de partij zijn. En Bernardinho, de nieuwe coach van de Brazilianen, is beslist niet van plan cadeautjes weg te geven. "Wij werken langzaam toe naar de finale en zullen Nederland in de sterkst mogelijke formatie tegemoet treden", zegt de Braziliaanse baas na zijn training. "Hier in dit land is de druk groot en telt iedere wedstrijd. Als ik het niet goed doe, gaat mijn kop er af." De bezwete bondscoach, die zich tijdens de trainingssessie behoorlijk druk maakte, beweegt de vingertoppen van zijn rechterhand langs zijn keel. Maar hij lacht tegelijkertijd. Want Bernardinho weet ook zijn team in deze competitie een voorname kandidaat is voor de hoofdprijs van een miljoen dollar.

Bert Goedkoop werkt niet met het mes op de keel en kan in deze wedstrijden enkele jongelingen de kans geven om internationale ervaring op te doen. Martijn Dieleman en Allan van der Loo zullen vandaag waarschijnlijk in de basis beginnen. Zij staan voor de loodzware opgave zich te bewijzen tegen één van 's werelds sterkste ploegen. Maar ze klagen niet, want ze worden maar wat graag voor de leeuwen geworpen. Wanneer ze tegen Brazilië iets bijzonders laten zien, zal Goedkoop hen in de komende wedstrijden immers eerder inwisselen.

De jonge Braziliaanse meisjes, die in het sportpaleis op handtekeningen jagen, hebben er echt geen benul van dat de beste Nederlandse aanvallers niet in de hal staan. Zij kijken vol bewondering naar de vermoeide, afgetrainde koppen van de bleke Europeanen. Het liefst willen ze met iedereen een keer op de foto.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.