De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nederland dreigt kansen mis te lopen in Rusland

door Jan-Kees Emmer

   
 

NIZJNI NOVGOROD (Rusland) - De voortrekkersrol van Nederland in het economische hart van Rusland, Nizjni Novgorod, dreigt verloren te gaan doordat nieuwe investeringen achterwege blijven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Beatrix in Rusland. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
Nederland bood de afgelopen vijf jaar ƒ35 miljoen economische hulp aan de Russische regio. Dit gebeurde in het kader van het Programma Samenwerking Oost-Europa van het ministerie van Economische Zaken. Zo steunde Nederland onder andere projecten op het gebied van landbouw en hielp men bij de introductie van nieuwe technieken, zoals het maken van titanium-fietsen.

Sinds kort hapert de Nederlandse investeringsgolf in de republiek. "En dat is jammer", zegt Jan-Willem Richelmann, een Nederlandse adviseur van de regionale regering. "Net nu het lijkt dat de bodem van het dal bereikt is en de eerste signalen van verbetering duidelijk worden, laten de Nederlandse investeerders het afweten. En dat terwijl we door de miljoenenhulp van de afgelopen jaren een heel goede naam hebben opgebouwd. De overheid heeft als het ware de startbaan geleverd en nu zou het Nederlandse bedrijfsleven er gebruik van kunnen maken om op te stijgen. En nu we dat niet doen, zie je in hoog tempo investeerders uit andere landen onze positie overnemen."

Mogelijk dat het bezoek dat koningin Beatrix en prins Willem-Alexander afgelopen week aan de stad brachten de investeringen een nieuwe impuls geven. Het was voor het eerst dat een staatshoofd de moeite nam om de zwaar geïndustrialiseerde stad te bezoeken. En het is de moeite waard. Hoewel zwaar verouderd, is Niznji Novgorod nog steeds het economisch hart van Rusland. Maar er moet veel gebeuren.

Op het eerste gezicht ziet het er allemaal prachtig uit in de monumentale wapenzaal van de stad waar oud-premier S. Kirienko de Koningin ontvangt. Schitterende modellen van speedboten, helikopters en vliegtuigen. Volgens de Russen allemaal op bestelling leverbaar. En daar schort het, want wie een rondrit door de stad maakt en de desolate staat van de industrie ziet, begint al snel aan de capaciteiten te twijfelen.

President Poetin heeft vorig jaar oud-premier Kirienko aan het hoofd gezet van de regio. Onder zijn leiding is met grote voortvarendheid begonnen met het ontmantelen van de bureaucratie en het moderniseren van de wetgeving. "Toen ik hier aankwam, bleken er 1078 wetten niet te stroken met de federale wetten. Zoiets werkt remmend op de economie. In een jaar tijd hebben we dat rechtgezet", hield Kirienko de Koningin en haar gevolg voor.

Het bezoek zou tien jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest. Ten tijde van de Sovjet-Unie heette de stad nog Gorki en was het een spergebied voor buitenlanders. De Sovjets duldden geen pottenkijkers in de stad die vooral leefde van de defensie-industrie. Zo werden er onder andere auto's, tanks, kernonderzeeërs en MIG-straalvliegtuigen gemaakt.

Sinds de omwenteling in 1991 is alles anders. De defensie-industrie is ingezakt en de bedrijven moeten het hebben van civiele productie. Nizjni Novgorod werd de proeftuin van de markthervormingen; een pijnlijke en moeilijke omschakeling. Daarom doen de Russen er alles om met behulp van buitenlandse investeerders en de Wereldbank de regio weer op de been te helpen.

Onder leiding van gouverneur Nemtsjov privatiseerde de regering in hoog tempo de industrie en de landbouw. De regio had de eerste geprivatiseerde sovchozen, de dynamiet-fabriek maakt nu toiletreinigers en de autofabriek GAZ, bekend van befaamde Russische automerk Wolga, produceert tegenwoordig geldwagens in plaats van tanks.

De Nederlander Richelmann hoopt dat het Nederlandse bedrijfsleven snel aanhaakt bij de snelle veranderingen in de regio. "Het is nog niet te laat voor ons land. Er zijn plannen voor de opzet van een World Trade Center, en daarbij wordt nu gekeken of Nederland met zijn specifieke know-how op dit gebied een belangrijke rol zou kunnen spelen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.