De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Tipgeld-ruzie blaast
megafraudezaak op

door Jeroen Hendriks en John van den Heuvel

   
 

DEN HAAG - Een slepend conflict tussen justitie en een informant over de betaling van een grote som tipgeld, dreigt een onderzoek naar een miljoenenfraude in de bouwwereld de genadeklap toe te brengen.

De afgelopen maanden hebben politici in het diepste geheim getracht de onderhandelingen tussen de tipgever en het Landelijk Parket vlot te trekken, omdat ze vrezen dat een justitieel onderzoek naar de megafraude niet meer van de grond komt.

De informant, die zelf een hoge functie in de bouwwereld bekleedt, speelt een sleutelrol in de kwestie en heeft het openbaar ministerie (OM) bewijsmateriaal in de vorm van een 'schaduwboekhouding' aangeboden.

Smeergeld

Het bewijs heeft betrekking op het betalen van smeergeld aan ambtenaren, het stelselmatig te hoog factureren bij grote bouwprojecten en verboden onderlinge afspraken bij inschrijvingen op projecten.

Uit het dossier van de tipgever blijkt dat de overheid de laatste jaren bij een aantal grote projecten voor honderden miljoenen guldens is benadeeld.

Volgens de 'klokkenluider' zouden de frauduleuze praktijken, waarbij ook gerenommeerde aanneembedrijven zijn betrokken, tot op de dag van vandaag voortduren.

Omdat de informant zegt grote risico's te lopen op het moment dat hij met justitie gaat meewerken, wil hij een forse beloning. Zoals deze krant in oktober vorig jaar al meldde wil justitie niet verder gaan dan vijftigduizend gulden tipgeld.

Kamerleden hebben inmiddels achter de schermen aangedrongen op het sluiten van een deal tussen de informant en het OM omdat zij zeer bezorgd zijn over de omvang en de ernst van de zaak. Zo is op 23 mei jl. vertrouwelijk overleg over de kwestie geweest tussen de Tweede Kamerleden Leers, Van Oven en Van Gijzel met minister Benk Korthals (Justitie).

De Haarlemse advocaat L. Heukels, die de tipgever bijstaat, heeft vorige maand een 'eindbod' aan justitie gedaan en een ultimatum gesteld. De informant wil driehonderdduizend gulden omdat hij na zijn medewerking aan justitie niet meer in de bouwwereld aan de slag kan.

Ingewikkeld

In ruil daarvoor is de de tipgever bereid zijn 'schaduwboekhouding' af te staan en met het onderzoeksteam mee te werken om de fraude, die via ingewikkelde constructies plaatsvindt, volledig bloot te leggen. Ook wil de tipgever dat justitie zijn advocaatkosten van ruim veertigduizend gulden vergoedt.

Maar volgens bronnen bij justitie wil het OM nog steeds niet ingaan op de eisen en staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. In een laatste poging de zaak vlot te trekken zou de tipgever vorige week ook de 'kartelwaakhond' Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hebben benaderd.

Advocaat Heukels wil verder geen commentaar geven. Woordvoerder W. de Bruin van het Landelijk Parket bevestigt alleen dat er nog steeds wordt onderhandeld en dat het onderzoek om die reden nog niet kan starten. Volgens De Bruin is één van de complicaties het feit dat de tipgever in een later stadium ook nog als verdachte kan worden aangemerkt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.