De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak sluit onveranderd
   
 

AMSTERDAM - Beurshandelaren zaten gisteren tot 12.30 duimen te draaien. Een technische storing legde de hele morgen de beurshandel plat. Na hervatting van de handel dreunde de stilte na. Bij lage omzetten sloot beursbarometer AEX op 588,64, exact dezelfde slotstand als op donderdag. De Midkap-index eindigde niet veel spannender op 594,24, een winstje van 0,04%. Positieve uitschieters waren er vooral bij de technologiewaarden.

De techniek liet het niet alleen in Amsterdam afweten. Ook in New York werd gisteren de handel wegens technische problemen even stilgelegd. Afgelopen woensdag nog trof Euronext Parijs hetzelfde lot.

Technische storing of niet, de handel bleef gisteren dun. Stijgers en dalers hielden elkaar mooi in evenwicht. Sterkste klimmer in de AEX was uitgever VNU. De koers ging met 2,09% omhoog naar EUR48,34.

Verder werd er winst geboekt door de technologiefondsen. ASML trok 2,06% aan op EUR29,70. Automatiseerder Getronics sloot op EUR5,63, een winst van 1,1%. Philips won bijna 0,9% op EUR34,53. Deze fondsen liftten voornamelijk mee op de koersstijgingen die donderdag nog op de technologiezware Nasdaq werden geboekt.

Die positieve invloed kon ASM International niet voor een koersdaling behoeden. Deze toeleverancier aan de chip-industrie gaf gisteren een winstwaarschuwing. De nettowinst over het tweede kwartaal van 2001 zal slechts de helft zijn van wat nog in het eerste kwartaal werd verdiend. Beleggers reageerden meteen. ASMI werd afgestraft met een daling van 6,6% op EUR28,20.

Ook de kabelaars verloren terrein. UPC daalde 2,9% naar EUR5,30. Versatel kreeg het helemaal voor de kiezen met een daling van 5,5% en keek tegen een slotkoers van EUR4,27 aan. Andere dalers waren Heineken (2,6% lager op EUR46,38) en Elsevier (1,7% lager op EUR14,68).

In tegenstelling tot eerder deze week hield KPN gisteren de schade beperkt. De geplaagde telecommer daalde 0,5% op EUR7,34. Dit ondanks goed nieuws. Zo meldde investeringsgroep Eisland opnieuw een hoger bod op het Ierse Eircom. De Nederlanders hebben hierin een belang van 21%. In twee weken tijd is KPN meer dan EUR5 in koers achteruitgegaan. Een handelaar stelde gisteren dat de bodem zo langzamerhand in zicht komt. "Als dit de bodem is, dan zullen we voor KPN sneller wat licht zien aan de horizon."

ING Groep maakte gisterochtend bekend bijna 15 miljoen aandelen Fortis te hebben verkocht. Het pakket is donderdag door ING Barings bij institutionele beleggers geplaatst. Dit leverde gisteren wat druk op de koers op voor Fortis: 0,8% lager op EUR28,50. "De uitgiftekoers was EUR27,75. Partijen die erop hebben ingeschreven pakken nu hun winst: 75 eurocent. Toch leuk als ze dat met 100.000 kunnen vermenigvuldigen", aldus een analist gisteren.

Op de lokale markt spoot Management Share in koers omhoog: 22% naar EUR0,44. Deze ict-dienstverlener bereikte overeenstemming over de financiering van dochteronderneming EDUshare. Management Share blijft vooralsnog in surseance, maar heeft inmiddels bij de rechtbank om intrekking van die status gevraagd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.