De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ouderen verreizen miljarden

door Annemiek Paping

   
 

VOORBURG - Oudere Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie en bovendien steeds verder weg. Gezamenlijk spenderen ze momenteel zo'n 4,6 miljard gulden in een jaar aan vakantiereizen. Dat is 1,3 miljard gulden meer dan in 1994. Ruim tachtig procent van het geld gaat op aan buitenlandse reizen. Aan een vakantie in den vreemde geven 55-plussers zo'n ƒ1585 uit; een vakantie in eigen land kost een kleine ƒ400 per persoon.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Steeds verder weg.
Door de langere vakantieduur en het gebruik van iets duurdere vormen van logies en vervoer liggen de uitgaven zo'n 15 procent boven het gemiddelde van jonge vakantiegangers.

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat 'grijs' Nederland bij voorkeur in de maanden mei en juni vakantie viert.

"Momenteel telt ons land ruim 3,7 miljoen 55-plussers. Hun aantal neemt tot het jaar 2010 met bijna een kwart toe tot ruim 4,6 miljoen. Ouderen hebben geld en vrije tijd en zijn daarmee een aantrekkelijke doelgroep voor de toeristenbranche", licht CBS-onderzoeker Theo van Miltenburg de gegevens toe.

Tegenwoordig gaat 62 procent van de ouderen minstens een keer per jaar op vakantie. Dit komt neer op een gemiddelde van 2,1 miljoen oudere vakantiegangers per jaar. Duitsland (IJfel en Sauerland) is voor deze groep nog altijd het favoriete vakantieland, gevolgd door Frankrijk en Spanje.

Vliegen

"De laatste jaren is Spanje sterk in opmars. Dit is een rechtstreeks gevolg van het feit dat ook oudere Nederlanders steeds meer gaan vliegen. Dertig procent van de 55-plussers vertrok de afgelopen jaren met het vliegtuig naar zijn vakantiebestemming, maar de meesten verblijven in een pension of hotel", vervolgt Van Miltenburg.

"Zeven jaar geleden lag dat percentage nog op 20 procent." Een op de tien ouderen brengt zijn vakantie buiten Europa door met Noord-Amerika als belangrijkste bestemming.

In eigen land gaan ouderen negen van de tien keer met de auto naar hun vakantieadres. Ze hebben een sterke voorkeur voor een verblijf in een bungalowpark op de Veluwe, langs de Noordzeekust of in Drenthe. Ouderen kamperen weinig.

Tijdens hun vakantie kiezen deze vakantiegangers vooral voor rustige activiteiten als wandelen, fietsen, een bezoek aan een museum, oude stad, winkelen of uit eten gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.