De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Staatbezoek in het
teken van openheid

door Jan-Kees Emmer

   
 

SINT-PETERSBURG - Koningin Beatrix heeft gisteren op lichtvoetige wijze haar vierdaags staatsbezoek aan de Russische Federatie afgesloten. De dag stond gisteren in het teken van de dans. Tevens bezocht zij het museum Paleis Pavlovsk, dat nog werd bewoond door haar Russische voorvaderen. Het was een cultureel einde aan een succesvol verlopen staatsbezoek dat grotendeels in het teken stond van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Koningin Beatrix. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
In tegenstelling tot eerdere staatsbezoeken aan andere landen verliep dit bezoek in grote openheid. Dit in contrast met bijvoorbeeld het staatsbezoek aan Indonesië, enkele jaren geleden, dat desastreus verliep omdat de toenmalige Indonesische regering zich geschoffeerd voelde door Nederland.

De afgelopen dagen benaderde ons land de Russische gastheer echter zonder enig spoor van zelfgenoegzaamheid. Goed voorbeeld hiervan is het bezoek dat prins Willem-Alexander, die zijn zieke vader verving, aan het opleidingsinstituut voor het Openbaar Ministerie, de Prokoeratoera, in Sint-Petersburg.

In een gesprek met de rector A. Dvorjanski stelde de prins dat Nederland problemen kent met de rechtsgelijkheid bij de vervolging in het strafrecht. Zoals bekend is het in ons land nog altijd niet zo dat er gelijke straffen worden uitgedeeld aan mensen die hetzelfde delict hebben gepleegd. Hij kon zich voorstellen dat het in een groot land als Rusland nog moeilijker is om overal gelijke straffen op te leggen.

Dvorjanski reageerde door te stellen dat de situatie in Rusland juist verbetert. "In uw land werken 450 openbare aanklagers, maar in Rusland zijn het er 45.000. Terwijl ons instituut juist groeit en nieuwe mensen blijft opleiden."

Ook andere vingerwijzingen naar de mensenrechtensituatie in Rusland in het programma van de Koningin en haar zoon werden door de gastheren zonder meer geaccepteerd.

Zo bezocht de Prins van Oranje eerder deze week het Sacharov museum. Een museum dat nog nooit eerder in het kader van een staatsbezoek was aangedaan. Ook gingen de vorstin en haar zoon langs bij een journalistieke opleiding voor televisiejournalisten. Hier stelde de koningin een indringende vraag of er ook aan de ethische kanten van de journalistiek aandacht werd besteed.

De prins zei gisteren hij het hartverwarmend vond dat dat hij door veel Russen werd begroet als afstammeling van Russische voorouders. "Het is alsof het mijn tweede thuisland is, dat doet me een groot plezier."

Waar de prins gisteren nog hard aan het werk was, eindigde zijn moeder het bezoek op meer lichtvoetige wijze. De gehele dag stond voor de koningin in het teken van de dans. Zo bezocht zij de befaamde Vaganova Ballet-academie, waar ooit Rudolf Nurejev zijn opleiding genoot.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.