De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sparta heeft zijn
lesje wel geleerd

   
 

ROTTERDAM - Eens maar nooit weer. Nadat Sparta zich twee jaar geleden pas in de laatste wedstrijd van de nacompetitie veilig speelde, was dat een veelgehoorde kreet. Een historierijke club als Sparta die samen met de grote drie Ajax, Feyenoord en PSV als enige vereniging sinds het ontstaan van de eredivisie continu op het hoogste niveau speelt, zou zich nimmer meer mogen verlagen tot het spelen van nacompetitievoetbal. Maar zie, gisteren startte het hele circus opnieuw voor de Spartanen. Het openingsduel thuis tegen Go Ahead Eagles eindigde in een 3-1 zege.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Go Ahead-verdediger Rob Langeberg (L) komt in de verdrukking wanneer Michel Langerak de bal richting doel kopt. In het midden Silvan Inia. (Foto: ANP)
En daarmee liet Sparta zien wèl iets geleerd te hebben van het eerdere nacompetitie-avontuur. Toen maakte de rood-witte brigade het zichzelf ongekend moeilijk door het openingsduel te verliezen. Dolf Roks, de huidige assistent van trainer Willem van Hanegem en toentertijd de rechterhand van Jan Everse, herinnert zich nog hoe penibel de situatie was.

"Wij verloren de eerste wedstrijd, thuis op Het Kasteel, van FC Groningen, waardoor wij de rest van de wedstrijden met het mes op de keel hebben gespeeld. Pas in de slotwedstrijd konden we door in het Oosterpark met 3-0 van FC Groningen te winnen die valse start recht zetten."

Tegen Go Ahead speelde de ploeg van Van Hanegem in de geest van 'De Kromme', door meestentijds balbezit te hebben en door te pogen via positiespel de Go Ahead-verdediging kapot te spelen. Dit lukte bij vlagen heel aardig, om te beginnen in de vierde minuut. Nourdin Boukhari rondde een prima één-tweetje met spits Dennis de Nooijer koel af.

Het was niet toevallig dat De Nooijer bij de openingstreffer was betrokken. De spits was de sterkste man aan Sparta-zijde en in de eerste helft bij vrijwel iedere kans voor Sparta betrokken. Zo sterk als De Nooijer acteerde, zo zwak speelden sommige van zijn ploeggenoten. Onder anderen Humphrey Rudge en Yurtcan Kayis fungeerden vaak als stoorzender. Als geheel was Sparta echter een maatje te groot voor Go Ahead Eagles, dat de schade in de eerste helft tot 1-0 wist te beperken.

Na rust barstte de wedstrijd echt los. Een veelheid aan kansen over en weer leidde tot drie treffers. David Mendes da Silva bouwde met een schitterende solo de voorsprong uit tot 2-0, Dick Kooijman bracht Go Ahead terug in de wedstrijd, maar zo'n zeven minuten voor tijd bracht Inia de 3-1 eindstand op het scorebord, waardoor Sparta samen met stadsgenoot Excelsior aan de leiding gaat in poule B.

Sparta - Go Ahead Eagles 3-1 (1-0).

4. Boukhari 1-0, 66. Mendes da Silva 2-0, 70. Kooijman 2-1, 83. Inia 3-1. Scheidsrechter: Van der Ende. Toeschouwers: 6485. Gele kaart: Kayis (Sparta), Waslander, Kooijman (Go Ahead Eagles).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.