De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  ORANJE MAAKT VUIST
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Philip Cocu heeft het woord ten overstaan van de andere internationals. Bondscoach van Gaal luistert mee...
HOENDERLOO - Als Oranje vandaag in het vliegtuig naar Tallinn stapt, hoopt het in ieder geval voor een paar dagen de dopingproblematiek naar de achtergrond te kunnen dringen. "Ik heb het woord Estland de laatste dagen geloof ik drie keer gehoord", verzuchtte Phillip Cocu in Hoenderloo. Op de Veluwe werd er ook binnen de selectie het nodige afgespraat over de nandrolon-affaires. "Laten we hopen dat dat boek nu even gesloten wordt", droomde bondscoach Louis van Gaal hardop van een trip met het sportieve gedeelte in de hoofdrol.

De bondscoach meldde dat zijn groep zelf de dinsdagavond en woensdagochtend had benut om met een gezamenlijk standpunt naar buiten te komen. Zo kwam er een A4 met de mededeling, dat de selectie ervan overtuigd is dat Frank de Boer en Edgar Davids niet hebben 'gepakt'. Sterker: lopende de onderzoeken zouden schorsingen en andere strafmaatregelen betreffende te hoge nandrolonwaarden in de urine zelfs moeten worden opgeschort.

Die omkeertheorie zal er voorlopig wel niet komen. Het was in feite wel een aanzetje, waarmee de selectie andere plannen ontvouwde. Binnen het Nederlands elftal is het plan opgevat internationaal tot een soort spelersbond te komen, die de belangen van alleen de voetballers verdedigt. De dopingperikelen vormden de aanleiding. "Maar het initiatief moet in veel breder verband en voor iedereen gaan werken", benadrukte de aanvoerder van het Nederlands elftal. "Soms moet er alleen wat ergs gebeuren voordat dit soort dingen van de grond komt."

In de voetballerij geldt nu eenmaal de wet: ieder voor zich en God voor ons allen. Een collectieve gedachte zal moeilijk postvatten. Zeker internationaal, want topvoetballers zullen niet snel geassocieerd willen worden met een organisatie die in eerste instantie gekoppeld wordt aan nandrolon. Phillip Cocu, als reserveaanvoerder van Oranje woordvoerder van de groep, behoudt dan ook nogal wat scepsis ten aanzien van de realisering er van.

Maar de algehele doelstelling is prima, benadrukt hij. En gezien alle ontwikkelingen in de internationale voetballerij eigenlijk ook logisch, betoogt de Barcelonees. "Het is een goed idee. Alleen zal het best moeilijk worden zoiets op te richten."

De plannen zijn nog prematuur. Pas gisteren knikten alle internationals ja ten aanzien van de gestelde doelstellingen. "Wij hebben nog geen contact gehad met spelers uit andere landen, omdat we het eerst hier wilden bespreken. Gullit en Rijkaard zijn wel gepolst en hebben zich er achter geschaard", zei Cocu.

"We zullen eerst de toppers mee moeten zien te krijgen. Als je die hebt, volgt de rest vanzelf. Zo kan Edgar Davids bijvoorbeeld Zidane en Inzaghi benaderen. Ik ga eens praten met Rivaldo en Guardiola. Als er nu knelpunten zijn, heeft ieder zijn eigen belang. Als wij een blok kunnen vormen, kunnen we ook onze belangen beter verdedigen. Nu hebben we geen vinger in de pap."

De bond, of wat voor officiële organisatievorm er ook aan gegeven wordt, zou spelers op allerlei gebied bij moeten staan. "Ik heb het als speler één keer meegemaakt bij Vitesse dat we bijna tot staking overgingen", herinnert Cocu zich. "Kom je met je organisatie aanzetten met een sterke voorzitter, advocaat en jurist in Europees recht, dan kun je daar bijvoorbeeld op terugvallen bij problemen. Maar er zal een drijvende kracht voor gezocht moeten worden om het te realiseren. En geld. Iedereen betaalt lidmaatschap, of we moeten een sponsor zoeken die je met tegenprestaties terugbetaalt. Destijds in Arnhem escaleerde het bijna bij ons. Staken tegen je eigen club is een ultiem wapen waar je niet gauw op terug grijpt. Maar als wij een organisatie alleen voor voetballers opzetten met een sterke machtspositie, heb je aan tafel ook wat in te brengen."

Doping, betalingsmoeilijkheden, de spelerskalender. Het zijn allemaal situaties waarin hulp geboden zou kunnen worden. "Je moet ergens beginnen. De meesten zullen snel zeggen: goed, leuk. Maar dan gebeurt er verder niets. We zullen nu eens kijken hoe er door de collega's in het buitenland op gereageerd wordt. Zoiets staat niet in twee, drie weken. Misschien maak ik er zelf wel helemaal nooit gebruik van en doe je dit voor de jongere spelers."

Niettemin is er ook wat hem persoonlijk betreft een probleem. "Ik speel te veel. Alleen al dit seizoen heb ik meer dan vijfduizend minuten officieel voor Barcelona gespeeld. Daar komen dan de oefenwedstrijden en interlands nog bij. Het probleem is niet de belasting op zich. Wel het feit dat je maar twee drie weken vakantie hebt. Je lichaam heeft twee weken meer nodig om te herstellen."

Dat is alvast een agendapunt voor de toekomst. Nu telt dat de KNVB ook wel een wat actievere rol zou kunnen spelen. "De bond heeft aangetoond dat de schuld van de nandrolongevallen niet daar ligt. Daarnaast zouden andere factoren kunnen worden aangegrepen waarover gesproken kan worden. En waar internationaal wat aan gedaan kan worden. Want de KNVB is een bond die toch redelijk hoog staat aangeschreven."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.