De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'TVM IS GEEN FESTINA'

door Raymond Kerckhoffs en Charles Sanders

   
 

PINEY - In het peloton staat hij bekend als de stille Rus. Maar op het golfresort waar Andrei Michailov samen met Cees Priem en Jan Moors de rustdag in het dopingproces doorbrengt, schudt de voormalige TVM-ploegarts dat imago van zich af. Hij spreekt vier uur onafgebroken en lijkt voor het eerst in zijn carrière duidelijkheid te willen scheppen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Andrei Michailov genoot gisteren in Piney van de aanwezigheid van zijn gezin. "Alleen ík ben verantwoordelijk voor de problemen met de Franse douane." (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Ik ben fout geweest door die 104 EPO-ampullen in een TVM-bus mee te hebben gevoerd", bekent hij. "Voor de douanewet ben ik dan ook strafbaar, dat geef ik volmondig toe. En ik heb spijt hierdoor Priem, Moors en de renners in de problemen te hebben gebracht. Maar de EPO was voor een kinderziekenhuis en niet voor de ploeg. Voor het overige heeft het me verbijsterd waarmee de Franse justitie sinds maandag is gekomen. Feitelijk helemaal niets. Ik kan alle overige aantijgingen weerleggen."

Michailov gedachten gaan naar de donkere periode sinds maart 1998. "Collega's en oud-studiegenoten die in ziekenhuizen in Moskou werkten, smeekten me wel eens om westerse medicijnen mee te nemen naar Rusland. De situatie is daar schrijnend. Ik vroeg Priem vaker toestemming om medicijnen, waarvan de houdbaarheidsdatum verlopen was, naar Moskou te brengen. Hij deed daar nooit moeilijk over. Het was voor een goed doel. Dat wil niet zeggen dat ik een held of heilige ben. Met de EPO is het anders gegaan. Het kinderziekenhuis had me een lijst gegeven waar allerlei medicijnen op stonden. Ook EPO. Ze hadden dat schrijnend nodig, onder andere voor leukemiepatiëntjes. EPO is in Nederland en België niet zonder recept te krijgen, maar in Spanje wel. Daarom ben ik op die bewuste dagen naar Murcia gereden."

Toen Michailov de avond van 9 maart werd geconfronteerd met de douaneproblemen, nam hij meteen alle schuld op zich. "Alleen ík ben hiervoor verantwoordelijk. Priem wist er niets van. Ik was dan ook heel opgelucht toen Moors en hij vrijkwamen uit de gevangenis, terwijl ik in de Robespierre achterbleef. Van jaloezie of frustratie was absoluut geen sprake."

Wel was Michailov gefrustreerd over de wijze waarop de Franse justitie hem in die periode verhoorde en behandelde. Bij elk gesprek met officieren en politiemensen werd hij geboeid vervoerd. "Soms werd ik zelfs met een lange ketting vastgeketend aan de enkels van andere gevangenen. Tijdens de verhoren ging het er ook keihard aan toe. Dan liet justitie doorschemeren dat Priem en Moors, die ik in de gevangenis nooit zag, hadden toegegeven dat er op grote schaal doping werd gebruikt. Maar ik ben er nooit op ingegaan. Het enige wat ze wilden, was een verband aantonen tussen Festina en TVM."

De 135 dagen achter slot en grendel waren vol stress en onzekerheid. Michailov kwam er doorheen door te studeren en zich voor te bereiden op wat onvermijdelijk ging komen: zijn proces. "Ik heb Frans geleerd en ben toen al de processtukken gaan doornemen. Je moet in je hoofd helder blijven, alleen dan kom je er doorheen. Iedere dag kreeg ik minstens vijftien brieven, van mensen uit de ploeg. Dat gaf steun. De eerste maand was het moeilijkst. Ik kon geen contact krijgen met mijn vrouw, die nog in Moskou zat. Later kwam Katja mij één keer in de week opzoeken."

Ook zwaar had Michailov het toen hij vanachter de tralies het rapport van professor Bresolle onder ogen kreeg. Uit bloedonderzoek concludeerde Bressolle dat vier TVM-renners EPO zouden hebben gebruikt. "Ik wist niet wat ik zag. De onderzoeksmethode was absoluut niet wetenschappelijk. Bij EPO-gebruik moeten alle andere nevenwaarden in het bloed, zoals hemaglobine, hematocriet en MCHC, zeer hoog zijn, die nemen dan toe. Daar was echter bij geen van de renners sprake van. Haar onderzoek toonde aan dat je na het stoppen met EPO na korte tijd een zeer láág, natuurlijk EPO-gehalte hebt. Zij keek niet naar sporters die een fysiek zware prestatie hadden verricht. Juist daardoor, en de Tour is extreem, zákt deze waarde automatisch."

Michailov wijst er verder nog op dat Bressolle nota bene zelf aangaf dat ze eigenlijk pas conclusies had kunnen trekken, als ze twee keer bloed van de betrokken renners had afgenomen. "Als klap op de vuurpijl is deze methode door het IOC en de UCI als gebrekkig omschreven. Je mag er absoluut geen wetenschappelijke waarde aan hechten. Dit zegt helemaal niets."

Op de rustdag in Pamiers vond justitie een schrift van Michailov waarin allerlei verboden producten gedetailleerd werden omschreven. Voor dit 'bewijsstuk' heeft de Rus een verklaring. "Renners zijn niet dom. Zij komen regelmatig naar je toe voor informatie over allerlei producten. Met enkel het antwoord of iets goed of slecht is, zijn ze niet tevreden. Ik moet de consequenties kunnen uitleggen en vertel hen dan waarom dopingproducten slecht zijn. Daarnaast moet iedere sportarts blijven studeren. Je moet weten welke medicamenten die renners vaak van de huisarts krijgen voorgeschreven. Jíj moet verbieden. Vandaar dat schrift."

Deskundige Trichet verklaarde dinsdag dat er in Albertville achttien verboden zaken bij TVM werden gevonden. "Het ging veelal om homeopatische producten die niets met doping van doen hebben", aldus de medicus. "Iedere arts weet dat. In pijnstillers werd cafeïne gevonden, maar ook hier gaat het om nietszeggende hoeveelheden. Ventolin, een middel tegen astma, werd met een attest door Sergei Ivanov gebruikt. En dan maakte justitie veel ophef over een anti-allergiemiddel dat nota bene door een mecanicien werd gebruikt. Hierin zaten cortisonen, maar de werking hiervan heeft juist een drietal anti-stimulerende effecten. Groeihormonen, EPO, amfetaminen, anabole steroïden en PFC werden niet aangetroffen."

Even lacht Michailov. "En sinds wanneer mag een sportarts geen bloeddrukmeter, ijsbakje of centrifuge een middel om bloedwaarden te meten meevoeren? Daaruit wilde justitie mede opmaken dat we fout waren. Zoals zij ook de aanwezigheid van ijzertabletten en vitamines verdacht vonden. Belachelijk."

Het leven van Michailov is na de TVM-affaire voorgoed veranderd. "Al vergeet je de slechte ervaringen gelukkig heel snel. In België heb ik samen met mijn familie mijn leven weer kunnen oppakken. Ik studeer nu Nederlands om weer als arts aan de slag te kunnen. Mijn vier maanden oude dochtertje Katja laat zien hoe mooi het leven kan zijn."

Vandaag zal de procureur-generaal zijn strafeis uitspreken, over vier weken doet de rechtbankpresident uitspraak. De Rus kan dan tot twee jaar cel worden veroordeeld. "Als het moet ga ik weer zitten. Dan studeer ik gewoon verder. De aanklager wil bloed zien, dat is duidelijk. Vanaf het begin had ik een heel slecht gevoel over hem. Maar TVM is geen Festina. Hoe graag de Franse justitie dat ook zou zien."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.