De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Koude oorlog
op het asfalt

door onze motorsportmedewerker

   
 

AMSTERDAM - Zelden zal het startveld in de 500cc-klasse zo'n emotionele lading met zich meedragen als zondag op het circuit van Mugello. De lieflijk glooiende contouren van het Toscaanse landschap vormen dan een scherp contrast met de keiharde strijd tussen Massimiliano Biaggi en Valentino Rossi. Bij die twee Italiaanse motorcoureurs gaat het immers niet alleen om de overwinning, maar nog veel meer om persoonlijk prestige en erkenning.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Max Biaggi is klaar voor de confontatie met zijn rivaal Valentino Rossi. (Foto: Sports Photography)
Een slap handje met twee elkaar volledig ontwijkende blikken is alles wat er in het openbaar tussen beide coureurs wordt uitgewisseld. Verder bekijken ze elkaar vanaf de racemotoren met snelheden van boven de 200 km/uur, of gaan ze een stap verder, zoals tijdens de openings-Grand Prix in Japan. Een uitgestoken elleboog (Biaggi) en een opgestoken middelvinger (Rossi) verleidden de voorzitter van de wereldmotorbond FIM, Francesco Zerbi, zelfs tot het publiceren van een open brief aan zijn ruziënde landgenoten.

Tweevoudig wereldkampioen Rossi staat te boek als het jonge supertalent, de publiekslieveling en favoriet voor de wereldtitel. Hij beschikt over de gerenommeerde technische staf van ex-wereldkampioen Mick Doohan. Biaggi daarentegen is de eigenzinnige coureur, de vaak onbegrepen vedette en topman van het Marlboro Yamaha Team. Vanuit zijn woonplaats Monte Carlo herinnert hij zich de vorige editie van de GP van Mugello als de dag van gisteren. Twaalf maanden geleden was de strijd tussen de twee zo hevig, dat ze elkaar raakten, ten val kwamen en hun landgenoot Loris Capirossi er met de dagprijs vandoor ging. "Dat was een ongelofelijke race. Ik verwacht dit jaar ook zoiets. Er zal veel druk op ons alle drie zijn."

De 29-jarige Biaggi werd in het voorseizoen volledig overklast door Rossi die de eerste drie GP's domineerde en daarmee de leiding in de titelstrijd greep. Twee weken geleden, tijdens de GP van Frankrijk, keerde het tij en sloeg Biaggi terug door ondanks twee stuurfouten de overwinning te pakken. "Ons team had geweldig werk gedaan en dat was mogelijk omdat we een paar dagen in Mugello hadden getest. We hebben het frame aangepast en daardoor voelde het veel beter aan."

Gesterkt door het trainingsvoordeel zal hij beter zijn opgewassen tegen de gele muur van T-shirts met nummer 46, die de grote fanclub van Rossi in Mugello traditioneel zal optrekken. Dat Biaggi vanuit de positie van underdog het beste presteert heeft de viervoudig wereldkampioen in het verleden al vaker aangetoond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.