De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Guur beursklimaat zorgt bij
Fortis voor plaatselijke bui

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT - Net als branchegenoten ABN Amro, Aegon en ING Groep heeft ook bankverzekeraar Fortis het eerste kwartaal van dit jaar te lijden gehad van de wereldwijd afvlakkende economische groei en een guur beursklimaat.

Waar dat bij ABN Amro en ING Groep vooral doorwerkte in het resultaat van de bankactiviteiten, viel de bui bij Fortis juist bij het verzekeringsbedrijf, zo blijkt uit de eerstekwartaalresultaten. Een herstel van de economie "in het bijzonder de aandelenmarkten" moet de club van Anton van Rossum in staat stellen om toch te voldoen aan de nieuwe financiële doelstellingen.

Een afvlakkende economische groei en terughoudendheid op de effectenbeurzen. Financiële dienstverleners als ABN Amro, Aegon en ING Groep zien dat over het algemeen terug in de resultaten van hun bankbedrijf. Emissies nemen in aantal én omvang af, evenals effectentransacties. Provisie- dan wel commissie-inkomsten dalen, net als het resultaat uit financiële transacties. Dat alles zet de resultaten van bankbedrijven onder druk, zagen we de afgelopen weken.

Zo niet bij Fortis. Toegegeven: de bankverzekeraar verdiende aan de begeleiding van emissies het eerste kwartaal van 2001 41% minder dan over dezelfde periode een jaar eerder en effectentransacties brachten het concern 21% minder op. Maar Fortis vond een paraplu voor deze plaatselijke buitjes, in de vorm van hogere verdiensten aan betalingsverkeer (+35%) en de verkoop van verzekeringen (+46%). Per saldo bleven de commissie-inkomsten het eerste kwartaal van 2001 daarmee gelijk.

Bij het resultaat uit financiële transacties was de neergang het grootst bij de handelsportefeuille effecten (-42%) en de post Venture Capital (ofwel risicokapitaal: -96%). Hier zorgden 'gerealiseerde waardeverschillen' echter voor compensatie: deze, zeg maar: winsten op beleggingen, namen toe met 54%, tot EUR 370,3 miljoen. En dat droeg bij aan een verassend goed resultaat van het bankbedrijf van Fortis.

Want waar de collega's de afgelopen weken voor hun bankactiviteiten een daling van de resultaten moesten melden, kon Fortis gisteren een toename rapporteren van 7%, tot EUR 521 miljoen. Naast de gerealiseerde meerwaarden droeg ook een hoger renteresultaat aan het verassende resultaat bij. De kostenstijging bij het bankbedrijf bleef daarnaast beperkt tot 7% (autonoom: 4,6%).

Zorgden de meerwaarden bij het bankbedrijf ertoe dat het resultaat steeg, bij het verzekeringsbedrijf was juist sprake van een drukkend effect (door een daling met EUR 100 miljoen tot EUR 71 miljoen). Het verzekeringsbedrijf profiteerde wél van de overname van ASR Verzekeringsgroep. Door die overname stegen de premie-inkomsten Leven met maar liefst 51%. Exclusief de overname bleef de toename beperkt tot 26%. De stijging van de premie-inkomsten Niet-Leven (22%) kwam zelfs helemaal voor rekening van ASR. Autonoom groeiden ze niet.

Fortis hanteert sinds maart van dit jaar nieuwe financiële doelstellingen. Eén is: een stijging van de netto operationele winst met 12% per jaar. Over de eerste drie maanden van 2001 kwam de operationele nettowinst per aandeel uit op EUR0,60, hoger dan analisten hadden verwacht, maar wél 13% onder het niveau van vorig jaar. Aan de tweede doelstelling: een rendement op eigen vermogen van 15% voldeed Fortis wel (17%, tegen 21% een jaar eerder).

Naast de netto operationele winst per aandeel boekt Fortis ook een niet-operationele winst per aandeel. Samen vormen ze de nettowinst. Zo bestond de nettowinst over heel 2000 uit een operationeel deel van EUR1,94 en een niet-operationeel deel van EUR 0,34. Ook voor heel 2001 verwacht Fortis een niet-operationele nettowinst per aandeel van ongeveer EUR0,34. Bij een toename van de operationele nettowinst van 12% en een gelijkblijvende niet-operationele nettowinst zal de nettowinst met 7 à 12% toenemen, aldus de bankverzekeraar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.