De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Prince de Lignac overleden

door Henk van der Meyden

   
 

AMSTERDAM - Bram van Leeuwen, oftewel de Prince de Lignac, is afgelopen weekeinde overleden aan boord van zijn droomjacht de New Horizon L. Hij zal enige honderden miljoenen van zijn vermogen nalaten voor de bouw van speciale kindertehuizen gecombineerd met bejaardenwoningen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Het bekende beeld van Bram van Leeuwen: de Prince de Lignac genietend op zijn luxe jacht. (Foto: ANP)
"Ouderen in tehuizen zijn vaak eenzaam. Ze worden blijgemaakt als ze worden omringd door kinderen. Daar kunnen zij dan ook weer een beetje op gaan letten, samen met de leiding", aldus Bram van Leeuwen die speciaal voor dit plan de stichting New Horizon oprichtte.

Hij wilde daarmee ook op zijn eigen wijze de zorgsector steunen en met name de kinderen die in de tehuizen steeds vaker merken dat het verzorgend personeel door bezuinigingen al snel weer is vertrokken. "En dat is vreselijk voor die kinderen die misschien net aan iemand waren gewend."

Bram van Leeuwen groeide in Rotterdam in armoede op. Op school werd hij vaak vernederd. Die omstandigheden waren zijn drijfveer om miljonair te worden en daarvoor keihard te werken. "Ik wilde onafhankelijk zijn en door mijn homoseksuele geaardheid had ik het moeilijk. Als homo moet je in een job beter presteren dan een niet-homo".

Zijn prinsentitel had hij volgens eigen zeggen niet gekocht, zoals ook wel werd beweerd, maar gekregen via een bevriende graaf met wie hij in de oorlog in de ondergrondse zou hebben gezeten. De benoeming tot prins werd volgens Van Leeuwen in 1966 door de hoge raad voor de adel in Sao Paulo bevestigd.

Bram verdiende zijn vermogen met onder andere het Nederlands Taleninstituut en Lekturama, dat hij in de jaren '70 voor 450 miljoen gulden verkocht aan Vendex. Bram besloot na jaren ploeteren vervolgens te gaan leven als een vorst op zijn statige jacht waarmee hij over de hele wereld voer.

Zelf maakte hij altijd de vergelijking tussen werkpaarden en luxe paarden. "Ik heb jaren dag en nacht gewerkt. 120 uur per week soms. Maar toen ik alles had verkocht ging ik mijn eigen luxe leven leiden", aldus de Prins de Lignac enkele jaren geleden.

Hij leefde als een sprookjesprins die sprookjes voor zichzelf waar maakte maar nu, na zijn dood, ook voor anderen. Een deel van zijn vermogen gaat ook naar zijn goede vriend Hans Verver met wie hij 40 jaar lief en leed deelde. Ook zijn persoonlijk assistent Jack Wong en familie delen in de erfenis. Toch gaat het merendeel van zijn vermogen naar het goede doel.

De Prince de Lignac is dinsdag op eigen verzoek in stilte gecremeerd in het Spaanse Malaga, waar hij ook is gestorven na een kort ziekbed. Abraham van Leeuwen was 82 jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.