De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Zwart geld overspoelt banken

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Vanuit het buitenland komen steeds meer biljetten van ƒ1000 terug. Het gaat om geld dat op buitenlandse banken is gezet en daarna via het internationale circuit terugkomt bij Nederlandse banken. In bancaire kringen gaat men ervan uit dat het vooral om zwart geld gaat.

Dat er steeds meer geld op buitenlandse banken wordt gezet, heeft vooral te maken met de komst van de euro in januari volgend jaar. Geld wat op een bank staat, wordt automatisch omgezet in euro's. Wie volgend jaar echter met grote hoeveelheden guldens naar de bank gaat om te wisselen in euro's, krijgt te maken met controles.

De Nederlandsche Bank (DNB) die de stroom biljetten vanuit het buitenland in het jaarverslag meldt, geeft geen commentaar. "Wij weten niet waar het geld vandaan komt", aldus een woordvoerder van de bank.

Vorig jaar kwam er alleen al aan ƒ1000-biljetten voor 825 miljoen gulden binnen van buitenlandse banken; een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Voor bezitters van zwart geld is de komst van de euro lastig. Wie met meer dan 25.000 gulden naar de bank gaat om het om te wisselen in euro-biljetten, krijgt volgens de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties te maken met controle van de fiscus.

Dat Nederlanders massaal sparen op buitenlandse banken om zo de fiscus te ontlopen, is al lang bekend. Met name Luxemburg en Zwitserland zijn populair. Deze landen blijven weigeren de Nederlandse fiscus inzage te geven in de houders van bankrekeningen. Het is niet bekend hoeveel Nederlands geld op dit soort banken staat.

De Nederlandsche Bank draait op volle toeren om de komst van euro in goede banen te leiden. Er worden 655 miljoen nieuwe biljetten gedrukt en 2,8 miljard munten geslagen die al het bestaande geld moeten vervangen. Voor de omwisseling zijn de eerste vier weken van januari 2002 uitgetrokken.

Om de omwisseling een succes te maken, komen er verschillende acties. Zo start in het najaar een landelijke spaarweek waarbij iedereen wordt opgeroepen om geld op de bank te zetten. Het omzetten van een bedrag in guldens naar euro's is voor de bank erg eenvoudig.

Daarnaast worden vanaf eind december euro-munten en -biljetten verspreid. In totaal moeten 6.000 bankkantoren en zo'n 220.000 winkels voorzien worden van het nieuwe geld. Winkels, benzinestations en dergelijke mogen na 1 januari 2002 alleen euro's als wisselgeld geven.

Op 27 januari 2002 is de laatste dag dat de gulden een wettig betaalmiddel is. Wie daarna nog gulden-munten of -biljetten heeft, kan die in de maanden daarna omwisselen bij de gewone banken. Tot 2031 zijn de gulden-biljetten bij De Nederlandsche Bank om te wisselen in euro's.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.